Ferguson: Benitez bio sretan da dobije posao

Ferguson i Benitez su se često verbalno sukobljavali uoči derbija Uniteda i Liverpoola koga je Španac svojevremeno vodio (Reuters)

Malo vremena je trebalo Alexu Fergusonu da obnovi staro rivalstvo s Rafaelom Benitezom, a to je uradio u petak, kada je kazao kako je španski stručnjak “bio sretan” što je dobio poziciju menadžera engleskog premierligaša Chelseaja.

Benitez, čiji je odnos s menadžerom Manchester Uniteda bio često osjetljiv dok je bio na čelu Liverpoola, imenovan je u srijedu za privremenog menadžera Chelseaja, nakon što je Roberto Di Matteo dobio otkaz.


Statua Sir Alexa [AP]

“Naravno, Rafa Benitez je bio veoma sretan, jer bi na svojoj biografiji za dvije sedmice mogao imati dvije titule svjetskog klupskog prvaka, a da nema nikakve veze s klubovima”, rekao je Ferguson na konferenciji za novinare uoči subotnje utakmice sa Queens Park Rangersima u Premier ligi.

“Jose Mourinho je osvojio tri titule u jednoj sezoni s Interom. Potom je došao Rafa i osvojio svjetski naslov 2010. godine a da ništa nije uradio. Ništa on nije radio na stvaranju timova.”

Di Matteo je otpušten šest mjeseci nakon što je doveo Chelsea do osvajanja Lige evropskih prvaka i FA kupa, dok će Benitez preuzeti tim koji trenutno zauzima treće mjesto u engleskom prvenstvu.

“Plavci” će, također, učestvovati na Svjetskom klupskom prvenstvu narednog mjeseca u Japanu kao evropski prvaci.

“Zato sam razočaran zbog Roberta. Mogao je imati u svojoj biografiji da je osvojio FA kup, Ligu prvaka i Svjetsko prvenstvo. Zaista, šteta za njega”, dodao je škotski stručnjak.

Uvrede i rasporedi

Ferguson i Benitez su se često prepucavali uoči brojnih derbija njihova dva kluba, da bi Španac 2009. godine pokazao, rukom napisan, spisak kako bi dokazao kako Škot nikada nije kažnjen zbog verbalnih napada na zvaničnike meča.

Benitez je jednom prilikom kazao kako raspored utakmica uvijek favorizira United, sarkastično se našalivši da Ferguson lično sastavlja raspored Premier lige u svom uredu.

Uprkos ovakvim okršajima menadžera koji su osvajali Ligu prvaka, Ferguson se nada da će Benitezova sreća trajati i na njegovom debiju u nedjelju, kada će Chelsea na svom Stamford Bridgeu ugostiti lidera šampionata – Manchester City.

“Benitez dugo vremena pokušava naći posao. Nadam se da će biti sretan i u nedjelju. Često se dešava da, kada dođe novi menadžer, tim dobije prvih nekoliko utakmica. Vidjeli smo to ranije, zaista je to čudno”, kazao je prvi čovjek tima sa Old Trafforda.

“Nekada se čovjek zapita da li tako nešto ohrabruje predsjednike klubova da prave promjene jer misle da će novi menadžer odmah na startu pobijediti u dvije ili tri utakmice. Historija pokazuje da je tako, ali nikada se ne zna.”

On smatra da, uprkos promjenama i slaboj formi u ligi, Chelsea i dalje ima velike šansu da osvoji naslov prvaka.

Fergusonova statua

Statua posvećena menadžeru Manchester Uniteda Alexu Fergusonu otkrivena je u petak na stadionu Old Traford u prisustvu brojnih bivših i sadašnjih zvijezda tog slavnog engleskog kluba, prenosi Tanjug.

Svečanost su uveličali Eric Cantona, Ruud van Nistelrooy, Ole Gunnar Solskjaeri golman Peter Schmeichel koji je Fergusona opisao kao “trenera stoljeća”.

Čitav prvi tim Manchester Uniteda je također bio prisutan, uključujući Waynea Rooneyja i Robina van Persija.

Ferguson je menadžer Uniteda punih 26 godina i najuspješniji je nogometni stručnjak Premijer lige sa 12 osvojenih titula.

Izvor: Agencije