Feith podržava razmjenu teritorija Kosova i Srbije

Vrijeme je da budemo pragmatični, poručio je Pieter Feith (Al Jazeera)

Bivši specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu Pieter Feith izjasnio se u prilog ideje razmjene teritorija između Kosova i Srbije, prenose prištinski mediji.

“Vrijeme je da budemo pragmatični. Ova priča je trajala dugo i još uvijek nema pomirenja. Ali, to [razmjena teritorija] bi se moglo desiti samo ako to cijelo društvo podržava. Hajde da istražimo tu ideju”, rekao je Feith za javni holandski radio NPO Radio 1, prenosi KTV.

Međutim, on je naveo da može biti mnogo problema s ovim planom kada je riječ o manjinama s obje strane Ibra, presedanu koji može prouzrokovati probleme ne samo na Balkanu s Bosnom i Hercegovinom, već i s Ukrajinom i Gruzijom.

Vučić traži garancije

Feith je, ipak, zaključio da razmjena teritorija može donijeti više stabilnosti.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci uputio je ranije javnu poruku “skepticima mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije” koji, po njemu, “predviđa formalno priznavanje Kosova od Srbije i pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca”, opština na jugu centralne Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je ranije da bi postizanje sporazuma između Srbije i Kosova trebalo podrazumijevati i jasne garancije za ulazak Srbije u Evropsku uniju 2025. godine.

Izvor: Agencije