Federer za godinu dana zaradio 93,4 miliona eura

Federerov portfelj sponzora nema premca u sportu, a samo desetak partnera mu zajedno plaća više od 60 miliona dolara godišnje (EPA)

Švajcarski teniser Roger Federer je, prema časopisu Forbes, najplaćeniji teniser četrnaestu godinu zaredom, sa 93,4 miliona dolara od nagrada, angažovanja i naknada za nastup u dvanest meseci do 1. juna i u pitanju je najduži niz godina u svetu tenisa.

Njegov portfelj sponzora nema premca u sportu, a samo desetak partnera mu zajedno plaća više od šezdeset miliona dolara godišnje, što je puno ispred ostalih globalnih sportskih ikona poput Tigera Woodsa, LeBrona Jamesa i Christiana Ronalda.

Razlog za Federerov dugogodišnji opstanak na vrhu su njegovi slem naslovi koji traju petnaest godina, ali i fanovi tenisa koji mnogo troše na opremu, odeću, automobile, satove i finansijske usluge, prenosi portal Investitor.me.

Globalna priroda sporta takođe omogućava da najjači brendovi koriste sportiste za svoj marketing širom sveta.

Federer je ovog meseca napunio 38 godina, ali japanski brend odeće Uniqlo kladi se na 300 miliona dolara da će teniser nastaviti da utiče na fanove i dugo nakon što “okači svoj reket o klin”.

Velika trojka zaradila 1,2 milijarde dolara 

Nakon dve decenije saradnje s Nikeom, Federer je prošle godine potpisao takođe desetogodišnji ugovor s Uniqlom od kojeg će dobijati novac bez obzira da li igra ili ne.

U narednim mesecima se očekuje da Federer preuzme kontrolu nad svojim RF logotipom, koji je ostao kod kompanije Nike nakon isteka sponzorskog ugovora, a što će mu takođe doneti dodatni novac.

Federer zajedno s Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom igra na US Openu kao jedan od tri favorita za osvajanje naslova i odlazak kući s rekordnih 3,85 miliona dolara koje će pripasti pobedniku.

Velika trojka dobra je opklada, s obzirom da je osvojila 53 od 63 Slama od početka 2004., uključujući poslednjih 11.

Dominacija na terenu ovog trija stvorila je ukupno 373 miliona dolara kroz nagrade, što su praktično svetlosne godine u odnosu na konkurenciju.

Od sponzora njih trojica su tokom karijere uspela da zarade 1,2 milijarde dolara.

Izvor: Agencije