Federer osigurao obroke za 64.000 djece u Africi

Federerova fondacija odavno pomaže u Africi (EPA)

Švicarski teniser Roger Federer uplatio je preko svoje fondacije million dolara koje će osigurati obroke za 64.000 djece u Africi, pogođene pandemijom korona virusa.

“U toku je globalna zdravstvena i ekonomska kriza, a Fondacija Roger Federer dodijelila je million dolara za afričku djecu i za njihove porodice”, navodi se u saopćenju.

Federerova fondacija odavno pomaže u Africi, pa je slavni teniser pomogao siromašnim u Bocvani, Malaviju, Namibiji, Zambiji, Zimbabveu i Južnoj Africi, domovini Rogerove majke.

Najbolji švicarski sportaš ranije je s million eura pomogao nabavci medicinske opreme za bolnice u Švicarskoj. 

Opasnost za milione Afrikanaca

Pandemija korona virusa usmrtit će najmanje 300.000 Afrikanaca i gurnuti njih 29 miliona u ekstremno siromaštvo, objavila je ranije UN-ova Ekonomska komisija za Afriku (UNECA), pozvavši na 100 milijardi dolara vrijednu sigurnosnu mrežu.

Afričkih 54 država zasad je izvijestilo o 20 hiljada potvrđenih slučajeva zaraze, što je malo u odnosu na ostatak svijeta u kojem su zaražena dva miliona ljudi. 

No, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako bi u Africi kroz tri do šest mjeseci moglo biti 10 miliona slučajeva. 

„Za zaštitu i izgradnju našeg zajedničkog blagostanja potrebno je 100 milijardi dolara kako bi se odmah kao odgovor stvorila zdravstvena i socijalna sigurnosna mreža“, stoji u izvještaju UNECA-e, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije