Federer i Murray za mjesto u finalu

Mlada Sloane Stephens je prekinula niz pobjeda Serene Williams (AP)

Poslije Novaka Ðokovića i Španca Davida Ferrera, u polufinale Australian Opena u tenisu plasirali su se Britanac Andy Murray i Švicarac Roger Federer.

Takmičar iz Velike Britanije u srijedu je u Melbourneu savladao iznenađenje turnira, Jeremyja Chardyja iz Francuske sa 6:4, 6:1, 6:2, prenosi Tanjug, a za ovu pobjedu mu je trebalo samo 111 minuta.

Francuz je prethodno savladao Argentinca Juana Martina del Potra i Italijana Andreasa Seppija, ali aktuelni osvajač US Opena nije dopustio još jedno iznenađenje.

Murray je na Australian Openu pokazao impresivnu formu, s obzirom na to da nije izgubio ni jedan set na turniru.

U polufinalu će igrati protiv Švicarca Rogera Federera, koji je u srijedu pobijedio Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 7:6, 4:6, 7:6, 3:6, 6:3.

Bivši prvi reket svijeta i vlasnik rekordnih 17 naslova na Grand Slam turnirima se mučio protiv francuskog rivala, ali je uspio, nakon više od 3,5 sata igre, izboriti devetu pobjedu u 12 međusobnih susreta.

Poraz Williams

Amerikanka Sloane Stephens napravila je najveće iznenađenje na Australian Openu, pošto je u srijedu u Melbourneu savladala zemljakinju Serenu Williams sa 3:6, 7:5, 6:4 i plasirala se u polufinale.

Za još veću senzaciju i eventualni plasman u finale prvog ovogodišnjeg Grand Slam turnira, Stephens će se boriti protiv Bjeloruskinje Victorije Azarenke, koja je pobijedila Svetlanu Kuznjecovu iz Rusije sa 7:5, 6:1.

Porazom od Stephens prekinuta je serija pobjeda Williams, koja u meču protiv 19-godišnjakinje imala problema sa leđima, zbog kojih je morala tražiti i pomoć ljekara.

Williams je posljednji poraz zabilježila 17. augusta prošle godine, kada je u Cincinnatiju izgubila od Angelique Kerber.

Od tada je Williams nanizala čak 20 uzastopnih pobjeda. Williams je u prošloj godini osvojila Wimbledon, pojedinačno i zlato u paru na Olimpijskim igrama, US Open i WTA Championships.

Izvor: Agencije