Federer i Đoković u finalu Dubaija

Borna Ćorić je u četvrtfinalu ATP turnira u Dubaiju savladao trećeg igrača svijeta Andyja Murrayja (AP)

Hrvatski teniser Borna Ćorić (18), koji je u četvrtfinalu ATP turnira u Dubaiju savladao trećeg igrača svijeta Andyja Murrayja, u petak je u polufinalu poražen od nauspješnijeg takmičara u historiji ovog sporta, Švicarca Rogera Federera, sa 2:6, 1:6, nakon 57 minuta igre, prenose agencije.

U prvom gemu meča Ćorić je imao priliku za “break”, ali se švicarski as “izvukao”, a potom je oduzeo servis hrvatskom igraču i poveo sa 3:0.

Ćorić uspijeva vratiti izgubljeni servis, ali Federer sa dva nova “breaka” dobija prvi set.

U drugom setu Ćorić više nije pronašao način kako ozbiljnije zaprijetiti Federeru, koji u svojoj kolekciji ima 17 Grand Slam turnira.

No, mladi hrvatski teniser svejedno ima puno razloga za zadovoljstvo nastupom u Dubaiju.

U turnir je ušao kao “sretni gubitnik”, a dan ranije priredio je veliko iznenađenje, pobijedivši finalistu ovogodišnjeg Australian Opena, Britanca Murrayja, sa 6:1, 6:3, čime je po drugi put u karijeri ušao u polufinale na ATP turnirima.

Isti uspjeh ostvario je prije četiri mjeseca na turniru u Baselu, gdje je u četvrtfinalu nadigrao Španca Rafaela Nadala, osvajača 14 Grand Slam naslova.

Đoković ‘lovi’ 50 naslov

Federer će u finalu igrati protiv prvog tenisera svijeta i prvorangiranog igrača turnira, Novaka Đokovića.

Teniser u Srbije u polufinalu je savladao četvrtog nositelja, Čeha Tomasa Berdycha, sa 6:0, 5:7, 6:4 nakon dva sata i šest minuta igre.

Veliko finale Dubaija na programu je u subotu od 16:00 sati, kada će rekete ukrstiti prvi i drugi teniser svijeta.

Ðoković i Federer do sada su se sastajali 36 puta, a Švicarac je uspješniji i vodi sa 19:17.

Federer je branitelj naslova u Dubaiju, a protiv će Đokovića pokušati po sedmi put osvojiti ovaj turnir, dok je Đoković tri puta do sadaa bio pobjednik u Dubaiju, a u subotu “lovi” svoj 50. naslov u karijeri.

Turnir u Dubaiju se igra za ukupan nagradni fond od 2,5 miliona dolara.

Izvor: Agencije