Federalna policija u Portlandu mogla bi dovesti do ustavne krize

Protest against racial inequality in Portland
A federal law enforcement officer, deployed under the Trump administration's new executive order to protect federal monuments and buildings spreads tear gas during a protest over racial inequality in Portland, Oregon, U.S. July 17, 2020. Picture taken July 17, 2020. REUTERS/Nathan Howard TPX IMAGES OF THE DAY REUTERS/Nathan Howard

[@gravemorgan via Storyful]

Akcije američkih federalnih policajaca na protestima u Portlandu, hvaljene od predsjednika Donalda Trumpa, ali izvršene bez pristanka lokalnih vlasti, iznjedrile su mogućnost ustavne krize u Sjedinjenim Američkim Državama.

Spor bi mogao eskalirati i u Portlandu i na drugim mjestima, pošto Trump kaže da planira slanje federalnih agenata i u druge gradove, prenosi Beta.

Antirasistički demonstranti, koji su sedmicama na ulicama Portlanda, prethodnih dana su se sukobljavali s maskiranim, neidentificiranim agentima ispred federalnog suda u tom gradu, kojima su preko transparenata poručivali “da idu kući”.

Građani, koji protestiraju zbog rasnih nejednakosti, u utorak navečer su ispunili prostor ispred suda prije nego što su ih federalni policajci otjerali.

Protesti su podstaknuti ubistvom Afroamerikanca Georga Floyda 25. maja, tokom hapšenja u Minneapolisu.

[@gravemorgan via Storyful]

Lokalne i vlasti savezne države Oregon, kojoj pripada Portland, nisu tražile pomoć federalne policije i sada čekaju presudu po tužbi podnijetoj zbog njihovog djelovanja.

Ministrica pravde Oregona Ellen Rosenblum navela je da su maskirani federalni policajci hapsili ljude na ulici, daleko od suda, što je mjesto protesta, bez osnovane sumnje, i odvozili ih u neobilježenim kolima.

S druge strane, Ministarstvo sigurnosti SAD-a planira poslati gotovo 150 agenata u Chicago, rekao je za AP neimenovani zvaničnik.

Očekuje se da će agenti ostati u Chicagu najmanje dva mjeseca, a mogli bi biti poslati i na druge lokacije, naveo je zvaničnik.

Deseci ranjenih u Chicagu

Trump je u utorak najavio povećanje broja pripadnika federalne policije, navodeći da su u Portlandu “uradili fantastičan posao za kratko vrijeme”.

Kao i vlasti Oregona, i gradonačelnik Chicaga se usprotivio slanju federalnih agenata u taj grad.

Za sada nije poznato šta će oni tačno raditi tamo, a Trump je pomenuo rast oružanog nasilja u Chicagu, gdje su tokom vikenda ranjene najmanje 63 osobe, od kojih je 12 podleglo povredama.

Agenti Ministarstva sigurnosti SAD-a obično provode poduže istrage u vezi s trgovinom ljudima, krijumčarenjem narkotika i oružja i eksploatacijom djece, a bili su i na američko-meksičkoj granici na vrhuncu migrantske krize.

Iako su prošle sedmice počeli jenjavati, izgleda da protesti ponovo jačaju od vikenda, zbog dolaska federalnih agenata i Trumpovih tvrdnji da je Portland “žarište anarhista”.

Izvor: Agencije