Federalisti u zgradi policije u Kramatorsku

Grupa naoružanih ljudi zauzela je u ponedjeljak zgradu Službe bezbjednosti Ukrajine u Kramatorsku, javile su ruske i ukrajinske novinske agencije, navodeći da se vode pregovori između službenika ove institucije i pristalica federalizacije Ukrajine.

Ukrajinske agencije navode da je načelnik gradskog odjeljenja policije u tom gradu na istoku Ukrajine Vitalij Kolupaj odveden u nepoznatom pravcu i da napadači traže predaju oružje.

Agencija UNN navodi da je na vratima zgrade istaknuta zastava “Donjecke Narodne Republike”.

RIA Novosti podsjeća da su ranije pristalice federalizacije protestirale kod zgrade Službe bezbjednosti Ukrajine, policije i zgrade vojnog obezbeđenja aerodroma, sa zahtjevom da ne učestvuju u vojnim operacijoma protiv ustanika, kao i da već sedam dana drže zgradu Gradske skupštine Kramatorska.

Najavljen referendum u Lugansku

Agencija Ukrinform prenosi da su na mitingu u Gorlovki, u Donjeckoj oblasti, “proruski separatist iznijeli namjere za formiranje federacije narodnih republika”, u koju žele uključiti Donjecku, Lugansku, Harkovsku i Odesku oblast.

Proruski aktivisti odlučili su da će u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine, na granici s Rusijom, biti održan referendum o statusu regiona u dvije faze, javile su ukrajinske i ruske agencije.

Na referendumu predviđenom za 11. maj bit će postavljeno pitanje o zadržavanju dosadašnjeg statusa oblasti ili o njenoj autonomiji, a 18. maja žitelji oblasti opredjeljivat će se da li su za nezavisnu državu ili za ulazak u sastav Rusije, navodi agencija UNN.

Agencija Ukrinform prenosi saopćenje Glavnog tužilaštva Ukrajine da neodobreni mitinzi i pozivi na lokalne referendum imaju separatistički karakter i da će biti predmet istražnog postupka.

“Istupanje učesnika na mitinzima, njihova simbolika i parole o federalizaciji, pozivi na održavanje lokalnog referendum imali su izrazito naglašene separatističke karakteristike”, navelo je ukrajinsko Glavno tužilaštvo.

Mitinzi u Donjecku, Harkovu

To je na mitingu saopćio Artjom Olhin, koji se predstavio kao “opunomoćenik Donjecke Narodne Republike za pripremu referenduma”, navodi ukrajiska agencija.


Biden stigao u Kijev

Agencije izvještavaju da nekoliko stotina pristalica federalizacije Ukrajine nastavlja s mitinzima u Donjecku, Lugansku, Harkovu.

Izvještač RIA Novosti navodi da se nekoliko stotina pristalica federalizacije okupilo u Donjecku kod zgrade oblasne administracije, koja je pod kontrolom ustanika, i da ljude sa bine “koordinatori izvještavaju o predstojećem referendum o određivanju statusa regiona”.

Itar-Tass s izvještava da su u Lugansku u zauzetoj zgradi Službe bezbjednosti Ukrajine pristalice federalizacije izabrale “narodnog gubernatora” Valerija Bolotova, koji se smatra komandirom “armije jugoistoka”.

Ukrinform izvještava da je u Harkovu, na proruskom mitingu, izabran “narodni gubernatoror” – harkovski privrednik, poznat i kao bloger, Vladimir Varšavski.

Putinov dekret o Tatarima

Poslije glasanja, navodi UNN, nekoliko stotina proruski nastrojenih aktivista iznijeli su zahtjeve gradonačelniku Harkova Genadiju Kernesu, između ostalog da se jasno opredijeli da li je za održavanje referenduma o federalizaciji ili ne.

Pored toga, aktivisti traže od gradonačelnika da im omogući učešće na lokalnim TV kanalima radi iznošenja njihovih pozicija, opremanje bine za mitinge i ukidanje zabrane masovnog okupljanja.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da je potpisao dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara i drugih etničkih manjina koje su bile ugnjetavane za vrijeme vlasti Jozefa Staljina u bivšem Sovjetskom savezu.

“Potpisao sam dekret o rehabilitaciji krimskih Tatara, Armena, Nijemaca, Grka – svih onih koji su bili ugnjetavani za vrijeme Staljinove represije”, rekao je Putin na sastanku Državnog vijeća, prenio je Reuters.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Pripadnici tatarske manjine, kojih ima oko 300.000 i čine blizu 15 posto stanovništva Krima, prošlog mjeseca su izrazili protivljenje pripajanju tog poluotoka Rusiji.

Lavrov: Ukrajina krši sporazum

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u ponedjeljak Ukrajinu za kršenje sporazuma iz Ženeve, čiji je cilj spriječiti širi sukob između dviju susjednih zemalja.

“Poduzeli su korake, prije svega oni koji su prigrabili vlast u Kijevu, kojima ne samo da ne ispunjavaju, nego grubo krše sporazum iz Ženeve”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da je krvavi nedjeljni sukob kod ukrajinskog grada Slavjanska, koji kontroliraju proruski separatisti, bio zločin koji pokazuje da Kijev ne želi kontrolirati “ekstremiste”.

Pritvorena ukrajinska novinarka

Proruski aktivisti u istočnoj Ukrajini pritvorili su ukrajinsku novinarku Irmu Krat, pod optužbom da je počinila “ratni zločin” tokom proevropskih protesta koji su doveli do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča, koga podržava Moskva, saopćio je danas njen advokat.

Irmu Krat (29) pritvorili su u nedjelju uvečer aktivisti u gradu Slavjansku, rekao je advokat Oleg Veremjenko, prenijela je agencija Reuters.

Ruski internet kanal Life News postavio je snimak na kome se vidi novinarka u pratnji maskiranih muškaraca u borbenoj opremi i aktiviste koji je rekao da je ona uhapšena.

Dalje se vidi na snimku žena koja je rekla da je Irma Krat, sa licem pokrivenim maramom, rekavši na ukrajinskom “Oni su me pritvorili ali postupaju u redu sa mnom.

Provjerit će izvještaje koje sam uradila i onda će odlučiti kada će me pustiti”.

“Vlasti ne rade ništa, ni prstom ne miču, kako bi riješile uzroke ove duboke unutrašnje krize u Ukrajini”, istaknuo je Lavrov.

Jednostavnije do državljanstva

Putin je ranije u ponedjeljak odobrio zakonske izmjene za jednostavnije dobijanje ruskog državljanstva za građane bivših sovjetskih republika koji govore ruski jezik, saopćio je Kremlj.

Do izmjena je došlo poslije ruske aneksije poluotoka Krim i tenzija na istoku Ukrajine, koja je naseljena pretežno stanovništvom koje govori ruski jezik, prenijela je agencija Reuters.

Putin je, također, potpisao federalni zakon o zaštiti bankarskih depozita na Krimu i u Sevastopolju tokom perioda tranzicije, prenijela je agencija Itar-Tass.

Državna Duma odobrila je taj zakon 4. aprila, a Vijeće federacije 16. aprila, navodi agencija Tanjug.

Primjena zakona ponudit će finansijsku osnovu za zaštitu depozita na Krimu i povoljan režim za integraciju finansijskih institucija na Krimu i u Sevastopolju u pravne i ekonomske sisteme Ruske Federacije.

Centralna banka Rusije naložila je da četiri ukrajinske banke – PrivatBank, VAB Bank, Kjivska Rus Bank i Imeksbank – obustave operacije na Krimu.

Niko nije spreman primiti Timošenko

Bivša premijerka Ukrajine i čelnica stranke Batkivščina Julija Timošenko otkazala je planiranu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama- jer niko od tamošnjih kongresmena nije izrazio spremnost da se sastane s njom, objavili su lokalni mediji, koji navode da je put bio planiran za 23. april.

Biden stigao u Ukrajinu

Američki potpredsjednik Joe Biden stigao je u ponedjeljak u dvodnevnu posjetu Ukrajini, gdje će objaviti paket tehničke pomoći SAD-a Kijevu, usredotočen na energetiku i ekonomiju.
Visoki američki dužnosnik je na letu za Kijev izvijestio novinare da se pomoć prvenstveno odnosi na prenos znanja kako povećati energetsku efikasnost i proizvodnju na ukrajinskim plinskim poljima te iskorištavanje “nekonvencionalnih” izvora plina.
Biden će s ukrajinskim dužnosnicima također razgovarati o nedavnoj isporuci neborbene pomoći i mogućnostima za nastavak te saradnje, dodao je dužnosnik.

Neki članovi Američkog kongresa koje je kontaktirala ona ili neko iz njenog tima čak su sugerirali da se ne treba kandidirati za predsjednicu Ukrajine na izborima zakazanim za 25. maj.

Timošenko je prošle sedmice od Kongresa zatražila vojnu pomoć za Ukrajinu, dodavši da je njenoj zemlji potrebna sveobuhvatna pomoć, uključujući vojno-tehničku i pomoć u obuci vojnog osoblja.

Napeta noć

Protekla noć u Slavjansku je bila mirna, a ulice prazne nakon što je u ponoć stupio na snagu policijski sat, objavio je danas Glas Rusije.

Štab lokalne samoodbrane savjetovao je građanima Slavjanska da bez prijeke potrebe i specijalne dozvole ne izlaze na ulice u periodu između ponoći i šest sati ujutro.

Vlasti samoproglašene republike Donjeck su došle do informacija da kijevske vlasti pripremaju “čišćenje grada”, odnosno napad, navodi se na internetskoj stranici Glasa Rusije, prenosi Tanjug.

Iz tog razloga su borci samoodbrane u punoj borbenoj gotovosti, učvršćuju kontrolne punktove na ulazu u grad, dok centrom grada defiliraju pojačane patrole.

U napadu na kontrolni punkt u Slavjansku, na istoku Ukrajine, pretprošle je noći ubijeno šest osoba.

Među ubijenima su četiri pripadnika samoodbrane samoproglašene narodne republike Donjeck i dva napadača za koje se vjeruje da su pripadnici paravojne radikalne ukrajinske grupe “Desni sektor”.

Izvor: Agencije