Oglasi

Federacija BiH traži povlačenje odluke o rezervnom sastavu policije RS-a

Od međunarodne zajednice zatraženo je da poništi odluku o rezervnom sastavu policije, ako vlasti Republike Srpske ne odustanu.

Nezirović: FBiH neće krenuti u formiranje rezervnog sastava policije

Povjerenstvo za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na izvanrednoj sjednici u Sarajevu zatražilo je povlačenje odluke o uvođenja pričuvnog sastava policije u bh. entitetu Republika Srpska.

Od međunarodne zajednice zatraženo je da poništi ovu odluku, ako vlasti Republike Srpske ne odustanu.

U jednoglasno usvojenim zaključcima navodi se i da, ako ovi zahtjevi ne bude ispunjeni, vlade Federacije BiH i kantona trebaju, kako su kazali, adekvatno reagirati.

"Povjerenstvo za sigurnost traži od nadležnih institucija u BiH i na međunarodnom nivou da zaustave antidejtonske aktivnosti na donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji u RS kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava. Povjerenstvo [...] traži od nadležnih institucija da izvrši procjenu sigurnosno-političke situacije nakon usvajanja Nacrta pomenutog zakona. Povjerenstvo [...] poziva Vladu FBiH i daje preporuku kantonalnim vladama, radi sigurnosnog ambijenta, da popune aktivni policijski sastav prema pravilnicima i da se omogući njihovo adekvatno opremanje. Ukoliko aktivnosti na donošenju ovog Zakona ne budu obustavljene ili zaustavljene, Federacija BiH će poduzeti adekvatne mjere na zaštiti svih građana što u krajnoj mjeri podrazumijeva formiranje rezervnog sastava policije", navodi se u zaključcima.

Čekaju sigurnosno-političku procjenu

Sjednicu Povjerenstva za sigurnost Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH sazvao je predsjednik tog tijela, Damir Mašić (Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine).

"Iskreno se nadamo da nećemo biti prisiljeni odgovoriti ovom mjerom i da će aktivnosti biti zaustavljene ili obustavljene. Očekujemo od onih koji u ovom trenutku mogu obustaviti, a to su institucije u Vladi RS, kao i one koje mogu zaustaviti, prije svega OHR, da djeluju. To je primarni cilj", rekao je Mašić.

"Očekujemo od državnih institucija da naprave sigurnosno-političku procjenu i analizu zbog uznemirenosti građana zbog cjelokupne priče koja će pokazati opravdanost tretiranja ove teme", dodao je.

Skupština bh. entiteta RS usvojila je Nacrt zakona kojim je predviđeno uvođenje pričuvnih snaga u policijski sustav.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.