Federacija BiH otvara tržne centre i ugostiteljske objekte

Nešto ranije odobren je rad vrtića, bašti, gradskog saobraćaja i drugih djelatnosti (EPA)

Federalni štab Civilne zaštite donio je u srijedu odluku o otvaranju tržnih centara na području tog bosanskohercegovačkog entiteta, koji su bili zatvoreni u okviru mjera borbe protiv novog korina virusa, dok je na istoj sjednici usvojio i entitetskoj vladi uputio na razmatranje i odlučivanje prijedlog odluke o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa na području Federacije BiH.

Prijedlogom odluke, 31. maja 2020. godine prestaje stanje nesreće uzrokovane pojavom korona virusa na području Federacije BiH, koje je entitetska vlada proglasila 16. marta ove godine, prenosi Anadolija.

Odluka odmah na snazi

Federalni štab Civilne zaštite na večerašnjoj sjednici donio je odluku kojom se odobrava rad ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru uz propisane epidemiološke mjere.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je Al Jazeeri da će privredni subjekti koji posluju u tržnim centarima trebati poštovati mjere, koje su ranije donijeli epidemiolozi.

Odluka stupa na snagu odmah.

Zatvoreni više od dva mjeseca

Nešto ranije odobren je rad vrtića, terasa ugostiteljskih objekata, gradskog saobraćaja i drugih djelatnosti.

Naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije korona virusa.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u zemlji je od posljedica novog korona virusa do sada preminula 151 osoba. Zarazilo se više od 2.400 ljudi, od čega se više od 1.740 pacijenata izliječilo.

Izvor: Al Jazeera