FED povećao kamatne stope, uprkos Trumpovim kritikama

FED postupno povećava ključne kamatne stope od 2015. godine (EPA)

Američka centralna banka ponovno je, već četvrti put ove godine, povećala ključne kamatne stope uprkos oštrim kritikama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji optužuje FED da šteti ekonomiji.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici FED-a povećali su ključne kamatne stope za 0,25 posto, u raspon od 2,25 posto do 2,5 posto. Međutim, poručili su i da u idućoj godini očekuju usporavanje tempa povećanja kamata zbog usporavanja rasta ekonomije.

Čelnici FED-a odlučili su podići kamate iako je dan prije Trump upozorio FED da ne učini “još jednu pogrešku” s podizanjem kamata i da više “osjeti tržište”.

Predsjednik Trump, koji je imenovao predsjednika FED-a Jeromea Powella, dosad je u niz navrata okrivio centralnu banku da šteti rastu ekonomije i izaziva nestabilnost na finansijskim tržištima.

Deveto povećanje kamata od 2015.

Njegove su kritike stavile FED pod pritisak jer predsjednici općenito izbjegavaju javno kritiziranje centralne banke zbog straha od politizacije institucije, prenose agencije.

Na konferenciji za novinare u srijedu Powell je branio nezavisnost FED-a, rekavši kako politički pritisak nije igrao nikakvu ulogu u raspravama ili odlukama čelnika banke.

FED postupno povećava ključne kamatne stope od 2015. godine, podižući ih od izuzetno niskih nivoa na kojima su bile tokom finansijske krize kako bi se potaknula ekonomska aktivnost.

Jučerašnja odluka već je deveto povećanje kamata od 2015. godine, a četvrto ove godine.

Međutim, to povećava troškove zaduživanja, što je dosad već pridonijelo usporavanju nekih sektora, poput građevinskog jer je izazvalo slabljenje prodaje kuća.

A kako se očekuje da će se rast američke ekonomije usporiti, neki analitičari upozoravaju na rizik od potiskivanja ekonomske aktivnosti.

Smanjenje procjene rasta ekonomije

Čelnici FED-a smanjili su u srijedu procjenu rasta ekonomije u 2019. godini na 2,3 posto, dok su prije očekivali rast od 2,5 posto.

Međutim, predsjednik FED-a kazao je kako je američka ekonomija snažna i kako se ove godine očekuje njen rast od oko tri posto, što opravdava još jedno povećanje kamata usprkos posljednjim naznakama koje su oslabile izglede za rast ekonomije.

“Mislimo da je ovaj potez prikladan za ovu vrlo zdravu ekonomiju. Monetarna politika u ovom trenutku ne mora biti popustljiva”, kazao je Powell.

Zbog toga su i procjene koje je objavila banka pokazale da većina čelnika FED-a očekuje u idućoj godini povećanje kamatnih stopa u dva navrata, dok su još nedavno očekivali tri povećanja.

Smanjenje tih procjena posljedica je usporavanja rasta globalne ekonomije, kao i slabljenja inflacijskih pritisaka nakon što su u posljednja dva mjeseca cijene nafte na svjetskim tržištima pale više od 30 posto.

Oštar pad Wall Streeta

U svom saopćenju, FED je također poručio kako bi povećanje kamata trebalo pomoći američkoj ekonomiji da održi rast, pri čemu bi se zadržala niska stopa nezaposlenosti, dok bi inflacija bila blizu ciljanih dva posto.

Nakon objave odluka FED-a, cijene su dionica na Wall Streetu oštro pale. Dow Jones skliznuo je 1,49 posto, na 23.323 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,54 posto, na 2.506 bodova, a Nasdaq indeks 2,17 posto, na 6.636 bodova.

Prije objave odluka FED-a cijene su dionica rasle, no odmah nakon objave oštro su pale. Naime, ulagači su se nadali da će Fed najaviti samo jedno povećanje u idućoj godini, pa možda čak i prekid ciklusa podizanja kamata, s obzirom na usporavanje globalne ekonomije i slabljenje inflacijskih pritisaka.

No FED je ostao pri svojoj politici prilično snažnog zaoštravanja monetarne politike.

“Tržište je, čini se, shvatilo da mu FED neće tako skoro dobaciti pojas za spašavanje. Poruka je tržištu da se može očekivati zaoštravanje finansijskih uvjeta i sporiji rast ekonomije”, kaže Michael O'Rourke, strateg u kompaniji JonesTrading.

Izvor: Agencije