FED izdvaja 2.300 milijardi dolara za pomoć američkoj ekonomiji

Predsjednik FED-a Jerome Powell rekao je da se uloga centralne banke proširila izvan uobičajenog fokusiranja (EPA)

Američke Federalne rezerve (FED) objavile su u četvrtak novi sveobuhvatni program mjera vrijedan 2.300 milijardi dolara za podršku lokalnim samoupravama i malim i srednjim preduzećima kako bi privreda pretrpjela što manje štete dok se zemlja bori protiv pandemije korona virusa.

Centralna banka SAD-a saopćila je da će posredstvom banaka ponuditi četvorogodišnje zajmove preduzećima koja imaju do 10.000 zaposlenih i da će direktno kupovati obveznice saveznih država i naseljenijih okruga i gradova kako bi im pomogla da odgovore na izazove aktuelne zdravstvene krize, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Najavljujući te mjere, koje se, po ocjeni Reutersa, mogu pokazati najvažnijim potezom FED-a u trenutnoj krizi, predsjednik te institucije Jerome Powell rekao je da se uloga centralne banke proširila izvan uobičajenog fokusiranja na održavanju tržišta “likvidnim” i funkcionalnim kako bi pomogla zemlji da dobije potreban ekonomski i finansijski prostor za saniranje teške zdravstvene situacije.

“Najviši prioritet naše zemlje mora biti rješavanje ove zdravstvene krize, vođenje brige o oboljelima i ograničavanje daljnjeg širenja virusa”, naveo je on u saopćenju.

“Uloga FED-a je da omogući što više olakšica i stabilnost tokom ovog perioda prinudnog ograničenja ekonomskih aktivnosti, a naše današnje mjere pomoći će da se osigura što je moguće brži oporavak”, poručio je Powell.

Milioni Amerikanaca bez posla

Približno 6,6 miliona Amerikanaca prvi je put zatražilo beneficije za nezaposlene u sedmici koja je završila 4. aprila, čime se dolazi do nevjerovatne brojke od 16 miliona nezaposlenih od početka zdravstvene krize, javio je ranije u četvrtak iz Washingtona dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

Rekao je da je još otvoreno pitanje koliko će se dugo taj trend nastaviti.

Bijela kuća stidljivo najavljuje da bi se stanje moglo promijeniti otvaranjem ekonomije u maju, ali zasad su to samo želje.

Dok su u prvom valu gubitaka radnih mjesta u SAD-u najogođenije bile uslužna djelatnost i trgovina, sada je sve veći broj nezaposlenih u industriji, građevinarstvu i energetskom sektoru, čak i u zdravstvu.

Izvor: Al Jazeera i agencije