Oglasi

FBiH tuži hrvatsku firmu zbog tenkova

Bh. firme BNT, Zrak i Famos sudjelovale u proizvodnji tenkova isporučenih Kuvajtu i potražuju 13 miliona dolara.
Tenk T-84 je usavršena verzija ranijeg ruskog tenka T-72EPA - Arhiva

Vlasti bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine podnijele su Vrhovnom sudu Hrvatske zahtjev za reviziju presude Visokog trgovačkog suda iz Zagreba kojom je odbijena tužba FBiH i firme BNT iz Novog Travnika protiv hrvatske firme Đuro Đaković zbog prodaje 13 tenkova Kuvajtu.

Vlasti FBiH traže da se novotravničkoj kompaniji isplati nešto više od tri miliona američkih dolara na ime odštete za ugrađene dijelove.

U proizvodnji tih tenkova, uz BNT, sudjelovali su i sarajevski Zrak, te Famos, a ukupna potraživanja sve tri kompanije na ime nastalih troškova su nešto manja od 13 miliona dolara.

Lanac proizvodnje

Tenkovi T-84, koji su rađeni po narudžbi iz Kuvajta, te su 1991. godine i isporučeni toj zemlji, bili su zajednički proizvod oko dvije stotine kompanija koje su bile u lancu vojne industrije bivše Jugoslavije.

Kako prenosi Hina, riječ je usavršenoj verziji ranijeg ruskog tenka T-72, a Đuro Đaković je bio zadužen za završnu proizvodnju, dok su se u BiH proizvodili strojevi, optika, topovi i streljivo.

Prema dostupnim podacima, bivša SFRJ prodala je Kuvajtu oko 150 ovakvih tenkova.

Izvori: Al Jazeera i agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.