Odgođena prisilna naplata duga u FBiH

Prije dva mjeseca BiH je stavljena među 11 država čije 'jurisdikcije imaju strateške nedostatke' (Ilustracija)

Iako je najavljeno da će veliki dug koji su stvorila državna poduzeća biti prisilno naplaćen, Vlada bh. entiteta Federacija BiH odlučila je prolongirati rok za naplatu.

Federalno Ministarstvo financija i Porezna uprava Federacije BiH zaduženi su da u sljedećih 60 dana pripreme prijedloge rješenja i zakonskih izmjena kako bi se konačno krenulo u rješavanje problema naplate poreznih dugovanja.

Posljednjeg dana ožujka taj dug, označen kao dug u prisilnoj naplati, iznosio je 1,2 milijarde eura, čemu treba pridodati i tekući dug, koji nije prispio za prisilnu naplatu, u iznosu od pola milijarde eura.

“Aktualna vlada odlučila je uhvatiti se u koštac s ovim problemom. Od uspješnosti rješavanja problema poreznog duga ovisi i 30.000 radnih mjesta u 164 tvrtke koje se nalaze na popisu dužnika”, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Od ukupnog iznosa, dug obveznika koji su u većinskom vlasništvu organa vlasti u Federaciji BiH iznosi 568 milijuna eura. Najveći iznos tog duga, odnosno 75 posto, odnosi se na doprinose za socijalno osiguranje.

Promatrano po kantonima, najviše duga stvoreno je Kantonu Sarajevo. Prednjače Željeznice FBiH (101 milijun eura) Gras Sarajevo (60 milijuna eura) i Rudnici “Kreka” (57 milijuna eura).

Novalić: Problem koji nije nastao za jedan dan

“Obvezali smo se da u sljedećih 60 dana donesemo sistemske mjere kojima ćemo definirati i blokade računa, pa čak i pitanje stečaja. Moramo voditi računa i o socijalnoj osjetljivosti ovog seta propisa koji donosima, ali neka će poduzeća sigurno završiti u stečaju”, najavio je Novalić.

Dodao je i kako bi “volio reći da je danas došao kraj neplaćanju poreza, ali to treba preoblikovati u konstataciju da je ovo početak kraja neplaćanju poreza”.

“Ovaj problem nije nastao za jedan dan, pa ga sigurno ne možemo ni riješiti za jedan dan”, dodao je.

Porezna uprava je, u skladu s propisima, nastojala zaključiti sporazume o odgođenom ili plaćanju duga na rate, ali neki obveznici nisu u situaciji blagovremeno izmiriti porezne obveze, javlja portal Klix.ba.

Stoga je Vlada Federacije BiH donijela nekoliko obvezujućih zaključaka među kojima su i onaj o mogućnosti plaćanja duga na rate, na razdoblje do 10 godina.

Problem neplaćenih poreza potresa i drugi entitet, Republiku Srpsku gdje su zbog duga blokirani računi četiri bolnice. Istovremeno, čak 48 zdravstvenih ustanova ima odobren reprogram duga.

Najveći dužnici među zdravstvenim ustanovama su klinički centri u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije