Oglasi

FBiH: Na snazi zakon o negiranju genocida

Zatvorske kazne predviđene su za svakoga ko u Federaciji BiH negira genocid i zločin potvrđen pravosnažnom presudom.
Odredbe zakona kojim se kažnjava negiranje genocida neće se primjenjivati retroaktivnoEPA

U bh. entitetu Federacija BiH je na snagu stupio zakon koji zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, a koji predviđa zatvorske kazne svakoj osobi koja na teritoriju Federacije negira genocid ili zločin potvrđen pravosnažnom presudom.

„Osoba koja izaziva, među ostalim, rasnu i vjersku mržnju ili opravdava genocid i ostale zločine utvrđene pravomoćnim odlukama mjerodavnih međunarodnih i domaćih sudova, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine“, stoji u tom zakonskom aktu.

Riječ je, zapravo, o dopuni Kaznenog zakona, čije je usuglašavanje trajalo godinama, a tiče se zakonskih izmjena koje se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina potvrđenih pravosnažnim presudama domaćih i stranih sudova.

Bez podrške državnog Parlamenta

Isti prijedlog nekoliko je puta upućivan u državni Parlament, ali ondje do danas nije dobio podršku.

Zakonski prijedlog prvo je usvojio Predstavnički, a ljetos i Dom naroda Parlamenta FBiH te su izmjene stupile na snagu osmi dan od objavljivanja u Službenom glasniku.

Odredbe Zakona neće se primjenjivati retroaktivno.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.