FBiH: Bez dogovora o presudi Sejdić-Finci

U Sarajevu je bez konkretnih rezultata završen sastanak lidera četiri vladajuće stranke entiteta Federacija Bosne i Hercegovine o načinu implementacije presude Sejdić-Finci.

Najavljen je novi sastanak koji bi se trebao održati prije onog 11.aprila u Mostaru, kada u BiH dolazi visoki komesar  EU-a za proširenje Štefan Fule.

Stranački lideri zatražili su pomoć i Evropske unije za postizanje sporazuma.

Suština promjena je da se pokuša, uz pitanje predstavljanja manjina u vlasti, pronaći rješenje i za izbor hrvatskih predstavnika, javio je reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Ranije dogovoreno načelo je da pripadnici jednog naroda ne mogu birati predstavnika drugog naroda.

Najavljen novi sastanak

Dogovoru iz Brisela, koji predviđa sistem elektora za izbor članova državnog Predsjedništva iz FBiH, oštro se usprotivila opoziciona Stranka demokratske akcije (SDA). Ovakvo rješenje smatraju štetnim za Bošnjake.

Domaćin sastanka, predsjednik Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH) Fahrudin Radončić je nakon sastanka pojasnio da su potvrđeni principi koji su 22. marta dogovoreni u Briselu, ali da se žustra rasprava vodila o modelu implementacije presude.


Stranke bez dogovora u slučaju Sejdić – Finci

“Dogovorili smo da ćemo naredne sedmice održati još jedan sastanak u kapacitetu sedmorke i uz dobre usluge međunarodne zajednice, te se nadamo da ćemo do 11. aprila okončati ovo pitanje”, kazao je Radončić.

I predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je, prilikom gostovanja na Al Jazeeri, kazao da su se stranke najviše mimoilazile po pitanju modela implementacije presude. 

“Ne želimo nametati bilo koji model i stavljati ga u parlamentarnu proceduru dok ne dođemo do konsenzusa po tom pitanju”, rekao je Ljubić.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) Dragan Čović mišljenja je da se u duhu zajedničkog rada može kvalitetno pripremiti sastanak s visokim zvaničnicima Evropske unije u Mostaru.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ponovio je odlučnost političkih lidera u BiH u namjeri da implementiraju presudu Sejdić-Finci, a predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija novinare je izvijestio o drugom dijelu sastanka, a koji se odnosio na stanje u Vladi FBiH.

Uvjet EU-a

Izjavio je da predsjednik FBiH Živko Budimir i čelnici SDA-a nastoje na sve moguće načine blokirati pozitivne procese u FBiH.

“Jasno je da bez rješenja Ustavnog suda FBiH ne može biti ni riješeno pitanje Vlade FBiH”, zaključio je Lagumdžija.

Sastanku  u Sarajevu prisustvovao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini,  a učesnici sastanka su najavili da će na narednom skupu o temi implementancije presude Sejdić-Finci biti prisutni i neki od predstavnika međunarodne zajednice.

Provođenje presude Sejdić-Finci jedan je od glavnih uvjeta za podnošenje aplikacije BiH za njeno članstvo u Evropskoj uniji.

Izvori: Al Jazeera i agencije