FBI: Raste broj zločina iz mržnje prema muslimanima

'Nemamo razloga vjerovati da stvari idu nabolje za američke muslimanske zajednice', upozoravaju nevladine organizacije (AP)

Broj zločina iz mržnje prema manjinama u Sjedinjenim Američkim Državama je u porastu, a prema izvješćima FBI-ja najugroženiji su muslimani.

Samo prošle godine broj zločina prema muslimanima porastao je 67 posto, odnosno dvije trećine, u odnosu na 2014. godinu.

Ukupno, broj zločina iz mržnje prema manjinama porastao je sedam posto, navodi se u posljednjem izvještaju Federalnog istražnog biroa.

Prema tim podacima, broj zločina iz mržnje je s 5.479 u 2014. godini skočio na 5.850 tokom prošle godine.

Od tog broja, 57 posto napada motivirano je rasnom ili nacionalnom netrpeljivošću, a 20 posto zbog vjerske mržnje.

Istovremeno, broj zločina prema pripadnicima muslimanske vjere porastao je sa 154 u pretprošloj na na 257 zločina u prošloj godini, prenosi Glas Amerike.

Zločini iz mržnje prema muslimanima dostigli su najviši nivo od napada 11. rujna 2001. i drugi najviši nivo od kada je FBI, 1992. godine počeo prikupljati podatke. Nakon napada 2001. godine, registriran je 481 incident protiv muslimana.

Trend se nastavio i u 2016. godini, a borci za prava muslimana i stručnjaci objašnjavaju ga rastućom islamofobijom, odgovorom na napade u SAD-u i Europi i žestokim političkim napadima tokom vrlo napetih predsjedničkih izbora u SAD-u.

Strah od pogoršanja situacije

“Mislim da su ovakvi statistički podaci samo djelić onoga što smo mogli vidjeti ovih dana. Svjedočimo porastu broja zločina iz mržnje prema muslimanima krajem 2015. godine, a taj broj se samo povećavao tijekom izborne kampanje Donalda Trumpa. Strah da će se situacija pogoršati u budućnosti temeljimo na Trumpovoj naglašenoj islamofobiji”, kazao je za Al Jazeeru Ibrahim Hooper iz Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR).

Trumpova kampanja bila je izrazito usmjerena prema manjinama, imigrantima i muslimanima, uz predstavlljanje tih skupina kao prijetnji miru, gospodarstvu i sigurnosti.

U jednom trenutku, Trump je pozvao na zabranu ulaska muslimanima u SAD, te je obećao izgraditi zid na granici s Meksikom.

U prvom televizijskom intervjuu nakon izbora, Trump je rekao kako planira odmah deportirati ili zatvoriti čak tri milijuna neregistriranih imigranata.

“Nemamo razloga vjerovati da stvari idu nabolje za američke muslimanske zajednice i druge manjine u skorije vrijeme”, ocijenio je Hooper.

Poslije izbora dogodili su se i rasistički, islamofobni i antisemitski incidenti, a Trumpove pristaše pokušale su skinuti marame muslimankama u nekoliko slučajeva.

Prema izvješćima nevladinih organizacija, koje prenosi USA Today, od izbora je evidentirano najmanje 200 pritužbi na zločine iz mržnje u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Al Jazeera i agencije