Oglasi

FBI otvorio iPhone napadača

Vlada SAD-a je tražila od Applea da napiše software koji bi onesposobio zaštitu šifre napadačevog telefona.
FBI je objavio prošle sedmice kako vjeruje da će biti u stanju otključati iPhone bez Appleove pomoćiIlustracija

Američka vlada je sapćila kako je uspjela pristupiti podacima pohranjenim na šifriranom iPhoneu koji je koristio jedan od napadača u napadu u San Bernardinu i odustala od zahtjeva da sud prisili Apple da provali šifru na uređaju.

Vlada je insistirala do prošle sedmice na tome da nema načina pristupiti telefonu koji je koristio Rizwan Farook osim da prisili Apple da napiše software koji bi onesposobio zaštitu šifre.

Ministarstvo pravde dobilo je prošli mjesec sudski nalog koji naređuje Appleu da izradi software koji će zaobići element ugrađen u najnoviji operativni sistem iPhonea koji briše pohranjene podatke nakon deset neuspješnih pokušaja upisivanja šifre, čime bi omogućili istražiteljima da pokušavaju sa šiframa dok ne uspiju otkriti pravu.

Glavni direktor Applea Tim Cook je to odbio, argumentirajući da Vlada želi previše i da bi to ugrozilo sigurnost za svakog korisnika Iphonea.

Farook je sa svojom ženom ubio 14 ljudi u napadu u decembru u San Bernardinu u Kaliforniji, a 22 ranio.

Par je ubijen u pucnjavi s policijom nakon napada.

Podrška Appleu

U iznenađujućem obratu, američki Federalni istražni biro je objavio prošle sedmice kako vjeruje da će biti u stanju otključati iPhone bez Appleove pomoći.

Ministarstvo pravde je u ponedjeljak u prijavu sudu reklo kako Vlada "više ne zahtijeva" Appleovu pomoć te je zatražilo od savezne sutkinje u Riversideu u Kaliforniji da povuče svoju naredbu kojom prisiljava Apple da pomogne.

Apple je tvrdio kako bi Vladin zahtjev stvorio "stražnji ulaz" telefonima koji bi mogli zloupotrijebiti kriminalci i Vlade te da Kongres nije dao Ministarstvu pravde ovlasti da postavlja takve zahtjeve.

Menadžeri tehnološke industrije, među kojima Googlea, Facebooka i Microsofta i preko 20 drugih kompanija, podnijeli su sudske prijave u kojima podržavaju Apple.

Ministarstvo pravosuđa dobilo je podršku sigurnosnih agencija i šest rođaka žrtava iz San Bernardina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.