FBI objavio imena sedam najtraženijih ruskih hakera

Riječ je o hakerima koji bi mogli biti naoružani i opasni (FBI)

Američki Federalni istražni biro je otkrio sedam najtraženijih ruskih hakera, nakon što su špijuni ruske obavještajne službe GRU, protjerani iz Holandije, nenamjerno otkrili imena još 300 agenata iz Kremlja, prenosi Tanjug.

Kako je navedeno na konferenciji za novinare u Washingtonu, riječ je o hakerima koji bi mogli biti “naoružani i opasni”.

Operativci ruske vlade optuženi su za hakiranje kompjuterskih mreža razičitih organizacija u pokušaju da zaustave skandal oko dopinga ruskih atletičara.

Optuženi su Dmitrij Badin, Artem Mališev, Aleksej Minin, Aleksej Morenets, Evgenij Serebrjakov, Oleg Sotnikov i Ivan Jermakov.

Potjernica

Predstavljaju međunarodni rizik

Kako je rečeno, njih sedmerica bi se trebala smatrati naoružanim i opasnim i mogu biti “međunarodni rizik”, piše na FBI-evoj potjernici.

Vjeruje se da su muškarci na toj listi dio navodne jedinice na cybernapad ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Istraživačka novinarska agencija Bellingcat, koja je otkrila prave identitete napadača koji su otrovali bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju, objavila je da su dvojica od četverice Rusa koji su u aprilu protjerani iz Holandije registrirani da žive u Vojnoj akademiji GRU-a u Moskvi.

Automobil marke Lada Alekseja Moreneca, jednog od četverice protjeranih, također je registriran na adresi odjeljenja za hakere GRU-a, nedaleko od Vojne akademije.

Istraživači su rekli da su pretragom ostalih vozila registriranih na ovoj adresi identificirali 305 drugih članova jedinice 26165, koja je optužena za provođenje hakerskih napada širom svijeta.

Izvor: Agencije