Oglasi

FBI objavio dosje o Hugh Hefneru

'Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekši savezne ili lokalne zakone', zaključila je istraga FBI-ija.
Američka savezna istražna agencija intervjuisala je Hefnera krajem 1950-ih i tokom 1960-ih zbog "opscenih materijala"Reuters

FBI je objavio dosje o osnivaču Playboya i njegovom glavnom uredniku Hughu Hefneru dvije godine nakon smrti legendarnog izdavača.

Američka savezna istražna agencija intervjuisala je Hefnera krajem 1950-ih i tokom 1960-ih zbog "opscenih materijala".

Dosje također sadrži dokument upućen tadašnjem direktoru FBI-ja J. Edgaru Hooveru u kojemu zaduženi agent izvještava da su Hefner i njegov fotograf Edward Oppman stavljeni pod nadzor kako bi se vidjelo je li neko od njih dvojice prenosio "pornografske snimke" preko granica saveznih država.

Ta istraga nije pokazala da su takva kaznena djela počinjena.

'Hefner previše lukav'

"Osobe koje su ispitane rekle su da je Hefner previše lukav da prekši savezne ili lokalne zakone", zaključila je istraga FBI-ija.

Hefner je kasnije uhapšen u Chicagu zbog objave "opscenih i sugestivnih" fotografija Jayne Mansfield ali oslobođen je na suđenju pred porotom.

Dosje sadrži i novinske isječke iz slučaja u kojemu je Hefner izborio pravo da poštom šalje Playboy pretplatnicima a da to ne predstavlja kršenje zakona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.