FBI neće podići optužnicu protiv Hillary Clinton

Federalni istražni biro (FBI) samo 36 sati uoči predsjedničkih izbora u SAD-u uklonio je prijetnju koja je lebdjela nad kandidatkinjom demokrata Hillary Clinton, objavivši da nije počinila krivično djelo koristeći privatni server za elektronsku poštu dok je bila državna sekretarka i da joj ne prijeti optužnica.

Ovim je FBI pojačao šanse Hillary Clinton uoči izbora, na kojima glasači trebaju odlučiti hoće li ona biti prva žena predsjednik SAD-a, ocjenjuje Bloomberg.

 

 

I dok je Izborni štab demokratske kandidatkinje saopćio da im je “drago što je ovo pitanje riješeno”, iz tabora republikanaca poručuju da “ovo ništa ne mijenja” i da je istraga FBI-a “od početka pogrešno vođena”.

Direktor FBI-a James Comey objavio je da u novim mailovima, pronađenim na privatnom serveru Hillary Clinton, nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na kriminalne radnje.

‘Dugo, dugo pod istragom’

U pismu članovima Kongresa Comey je naveo da je Agencija završila analizu elektronske pošte te da nije pronašla ništa što bi promijenilo njihov raniji stav, odnosno da nema elemenata na osnovu kojih bi Clinton bila suočena s optužnicom.

Rekao je da je FBI radio danonoćno na velikoj količini elektronske pošte.

U julu je Comey kazao da je Clinton bila nepažljiva u “rukovanju osjetljivim materijalom na njenom privatnom mail serveru dok je bila državna sekretarka”, ali da tu nije bilo “elemenata kriminala”.

Kandidat republikanaca Donald Trump izjavio je da njegovu protukandidatkinju Hillary Clinton štiti “manipulatorski sistem” i da će ona “dugo vremena biti pod istragom”.

Na mitingu u Minnesoti Trump nije spominjao objavu direktora FBI-a, ali je ponovio da će Clinton biti “još dugo, dugo vremena pod istragom i da će se to vjerovatno okončati krivičnim suđenjem”.

“Hillary Clinton štiti manipulatorski sistem. Njoj se ne bi trebalo dozvoliti ni da se kandidira za predsjednicu”, poručio je Trump.

Hillary Clinton je prošle sedmice poručila kako neće dozvoliti da je nova istraga FBI-a o elektronskoj pošti, koju je slala s privatnog kompjutera dok je bila državna sekretarka, “skrene s kursa” u završnim danima predizborne kampanje.

Trump je ranije optužio Ministarstvo pravosuđa da pokušava zaštititi Hillary Clinton nakon što je FBI otkrio nove mailove koji bi mogli biti u vezi s istragom o njenoj upotrebi privatnog servera.

‘Neprimjeren način FBI-a’

“Hillary Clinton može kriviti samo sebe za svoje sve veće pravne probleme”, rekao je tada Trump.

Njeni savjetnici i članovi Demokratske stranke više puta su pozvali direktora FBI-a da iznese više detalja o elektronskoj pošti i da kaže je li ju sam pregledao.

Predsjednik njene kampanje John Podesta je kazao da je način na koji se Comey bavi ovim problemom neprimjeren.

Hillary Clinton nije direktno spomenula novu istragu, ali je kritizirala FBI zbog netransparentnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije