FBI: Al-Kaida je bila drugačiji model od ISIL-a

ISIL često koristi šifrirane poruke kada komunicira s pojedincima spremnima izvesti napade u njegovo ime (AP)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant je “revolucionirala terorizam”, tako što je putem društvenih mreža potaknula individualne napade manjeg intenziteta širom svijeta, izjavio je direktor američkog Federalnog istražnog biroa James Comey.

“Al-Kaida je bila drugačiji model od onoga s kojim smo danas suočeni”, rekao je on na protivterorističkoj konferenciji u New Yorku.

Dodao je da FBI trenutno vodi “stotine” istraga u svih 50 saveznih država o mogućim napadima inspiriranima ISIL-om.

Po njegovim riječima, nema dokaza da je par koji je 2. decembra ubio 14 ljudi u Kaliforniji bio dio organizirane ćelije, ili bio u kontaktu sa stranim borcima izvan SAD-a.

Syed Rizwan Farook (28) i Tashfeen Malik (29) “podržavali su džihad i mučeništvo u privatnoj komunikaciji, ali nikada na društvenim mrežama”, rekao je Comney.

Šifrirane poruke

Po njegovim riječima, ISIL je usavršio upotrebu društvenih mreža, posebno Twittera, kako bi stupio u kontakt s potencijalnim pristalicama u SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

“Twitter služi za prodaju knjiga, promociju filmova i kao sredstvo za regrutiranje terorista, za prodaju ubistva”, rekao je direktor FBI-ja.

ISIL uz to često koristi šifrirane poruke kada komunicira s pojedincima spremnima izvesti napade u njegovo ime.

To otežava posao istražiocima, čak i kada imaju nalog za pretragu njihovih uređaja, dodao je.

On je, kako je kazao, uvjeren da snage sigurnosti i tehnološke kompanije mogu zajednički riješiti taj problem ne ugrožavajući privatnost korisnika.

“Nećemo srušiti internet, niti ugroziti sigurnost ljudi”, istaknuo je Comey.

Izvor: Agencije