Favorit Čeferin na udaru autsajdera Van Praaga

Uz Aleksandra Čeferina je u utrci za nasljednika Michela Platinija ostao još samo Holanđanin Michael Van Praag

Piše: Emir Delić

Slovenskom kandidatu za predsjednika Evropske nogometne asocijacije Aleksanderu Čeferinu sedam dana uoči izbora olakšan je put ka osvajanju ove funkcije. Kandidaturu je povukao Španac Angel Maria Villar, pa je, uz Čeferina, u trci za nasljednika Michela Platinija na čelu UEFA-e, ostao još samo Holanđanin Michael Van Praag.

U ovom trenutku Čeferina podržavaju sljedeći nacionalni savezi: Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Francuska, Italija, Mađarska, Irska, Njemačka, Danska, Norveška, Finska, Švedska, Rusija, Azerbejdžan, Poljska, Slovačka, Turska, Bugarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Estonija, dok je sada otvoreno pitanje kome će se prikloniti španski savez, nakon što se povukao njihov kandidat.

Izborna kampanja bila je korektna sve dok se Van Praag nije obrušio na 20 godina mlađeg protukandidata iz Slovenije, nazvavši ga ”čovjekom željnim političke moći”. Zamjera mu da je, navodno, u zamjenu za glasove, obećao skandinavskim nogometnim savezima organizaciju Evropskog prvenstva 2024. i 2028. godine.

Nogomet jači od politike

Čeferin je u izjavi za Assosiated Press demantirao optužbe, dodajući da se ne bavi ovakvim stvarima te da glasove skuplja na osnovu svog programa, a ne lažnih obećanja. Analitičari ovaj potez Van Praaga tumače kao odraz nemoći pred furioznim nastupima Čeferina širom Starog kontinenta, na kojima je pobrao simpatije evropske javnosti.

Nogometni krugovi smatraju da Čeferin može pripremati pobjednički govor, jer ima  ima podršku blizu 30 članica UEFA-e. Predsjednik će postati kandidat koji dobije najmanje 28 od 55 glasova čelnika saveza UEFA-e.

Advokat iz Ljubljane i aktuelni predsjednik Nogometnog saveza Slovenije uživa povjerenje evropskih asocijacija zbog svog angažmana u nogometu, korektnosti, poznavanju materije, novoj viziji nogometa i energiji.

“Nogomet je puno puta jači od politike. Nogomet je strast i može puno pomoći u rješavanju političkih problema. Smatram da politiku treba što je moguće više eliminirati iz nogometa“, kazao je Čeferin.

Regionalna liga kao ideja

On je, kao predsjednik Nogometnog saveza Slovenije, prisustvovao na nekoliko sastanaka predsjednika balkanskih nogometnih saveza na kojima se razmatrala mogućnost pokretanja regionalne lige.

”Jeste, razgovarali smo o regionalnoj ligi i ona se ne bi igrala umjesto nacionalnih liga. Za sada je to samo ideja, koja nije loša, ali morala bi biti u organizaciji UEFA“, dodao je.

Čeferinove akcije trenutno stoje jako dobro. Atina će 14. septembra biti mjesto predsjedničkih izbora, kada će biti definitivno poznat novi predsjednik UEFA-e.

Izvor: Al Jazeera