Fauci: Vakcina vjerovatnije do novembra, moguće i oktobra

Fauci je za medije izjavio da bi izdavanje dozvole za vakcinu protiv korona virusa u oktobru bilo sigurno izvodljivo (EPA)

Direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti, Anthony Fauci, ne odbacuje mogućnost da bi vakcina protiv korona virusa mogla da bude dostupna do oktobra, ali da je vjerovatnije da bi to moglo da se desi do novembra.

Kako Tanjug prenosi Guardian, Fauci je za medije izjavio da bi izdavanje dozvole za vakcinu protiv korona virusa u oktobru bilo sigurno izvodljivo, da ta opcija ostaje otvorena, ali da sumnja da će se to desiti prije novembra.

Ovakve vijesti mogle bi da dođu u vrijeme održavanja predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, koji se iščekuju sa velikim nestrpljenjem.

Američki Nacionalni institut za zdravlje otpočeo je u ponedjeljak sa trećom fazom testiranja vakcine protiv COVID-a 19.

Ulaganje u razvoj

Ranije je objavljeno da su Sjedinjene Američke Američke Države udvostručile finansijsko ulaganje, na ukupno blizu milijardu dolara, za razvoj potencijalne vakcine protiv COVID-19 koje je razvila američka kompanija Moderna i koje ulazi u posljednju fazu kliničkih ispitivanja.

Američka vlada se obavezala dati dodatnih 472 miliona dolara, uz 483 miliona dolara koje je već najavila, objavila je u nedjelju Moderna u saopćenju, prenijela je Hina.

Kompanija objašnjava da je odlučila provesti bitno obimnije kliničko testiranje treće faze nego početno predviđeno.

Njihova eksperimentalna vakcina, koja je potaknula stvaranje antitijela protiv korona virusa kod svih učesnika, kojih je bilo 45 u prvoj fazi eksperimenta, moći će se od ponedjeljka testirati na 30.000 osoba, od kojih će polovina primiti dozu od 100 mikrograma, a drugi placebo.

Sjedinjene Američke Američke Države, najpogođenije na svijetu, s više od 146.000 umrlih i gdje svakodnevno ima mnogo novooboljelih, najavile su posljednjih mjeseci velika ulaganja u imuniziranje Amerikanca od početka sljedeće godine.

Dok traje utrka za pronalaženje vakcine među nekoliko laboratorija u svijetu, laboratorij Moderne vodi i ulazi već u konačnu fazu kliničkih testova, presudnu da bi se znalo je li vakcina efikasna ili nije.

Izvor: Agencije