Fauci: Vakcina protiv korona virusa neće biti potpuno efikasna

Fauci je kazao da je šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika (EPA)

Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci ocijenio je da vakcina protiv korona virusa neće biti potpuno efikasna.

Kako prenosi Tanjug prenosi Sky News, on je na online seminaru Univerziteta Brown kazao da šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika.

“Ne znamo koliko će biti efikasna – da li će to biti 50 ili 60 posto. Volio bih da efikasnost bude 75 posto ili više”, rekao je Fauci.

On je istakao da koncept javnog zdravstva nikada ne smije biti napušten jer je nemoguće razviti vakcinu koja je efikasna do 98 posto.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus osudio je ranije “nacionalističko” svojatanje buduće vakcine za korona virus i založio se da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovječanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom bolesti COVID-19.

Klinička ispitivanja

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina-kandidata, uključujući šest “u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima”, potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja WHO-a, Michael Ryan, izrazivši umjerenu nadu u uspjeh.

Kada neka vakcina dođe u “Fazu tri” to ne znači: “Skoro smo na cilju!”, objasnio je taj epidemiolog.

“‘Faza tri’ znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se vidjelo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije”, objasnio je.

Međutim, “nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i vjerovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi”, rekao je Ryan.

Novi korona virus Sars-Cov-2 je dosad usmrtio više od 7208.000 ljudi i zarazio više od 19,7 miliona od početka pandemije u Kini decembra prošle godine.

Izvor: Agencije