Fauci Senatu: Za vakcinu protiv korona virusa trebat će vremena

Fauci je upozorio da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja privrednih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije (EPA)

Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, u utorak je upozorio Kongres da će za razvoj vakcine protiv korona virusa i njeno stavljanje na tržište “trebati još neko vrijeme” bez obzira na pomoć savezne vlade u njenoj proizvodnji.

Fauci je senatskom odboru za zdravstvo rekao da bi, s obzirom na tu činjenicu, napori nacije u borbi protiv protiv virusa i COVID-a 19, bolesti koju izaziva, trebali biti “skoncentrirani na dokazane javnozdravstvene prakse ograničavanja i ublažavanja” širenja zaraze, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Upozorio je da bi prebrzo otvaranje i popuštanje ograničenja privrednih aktivnosti moglo dovesti do novog vala epidemije te pozvao savezne države da prate stručne preporuke i čekaju pad broja novozaraženih slučajeva.

“Ako preskočimo kontrolne tačke, rizikujemo višestruka ponovna izbijanja zaraze po cijeloj zemlji”, poručio je Fauci.

Predsjednik Donald Trump potiče savezne države na pokretanje ekonomije.

“To neće rezultirati samo bespotrebnom patnjom i smrtnim slučajevima nego će nas zapravo i vratiti nazad na putu povratka na normalno stanje”, rekao je Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

‘Svi putevi nazad vode kroz testiranje’

Fauci u utorak svjedoči pred senatskim odborom za zdravlje, obrazovanje, rad i penzije, koji kontroliraju republikanci, a ranije je Bijela kuća blokirala svjedočenje tog 79-godišnjeg stručnjaka pred komisijom Zastupničkog doma, koji nadziru demokrati, ocijenivši da bi to bilo “kontraproduktivno”.

Svjedočio je videovezom iz sobe pune knjiga dok je u samoizolaciji zbog toga što je možda bio u kontaktu s jednim od dvoje zaposlenika Bijele kuće pozitivnih na korona virus.

“Svi putevi nazad u škole i na radna mjesta vode kroz testiranje, a ono što je naša zemlja dosad učinila u vezi s testiranjima dojmljivo je, ali nije ni izbliza dovoljno”, rekao je Lamar Alexander, republikanac i predsjedavajući senatskog odbora, otvarajući saslušanje.

Vođa demokrata u senatu Chuck Schumer izjavio je za televiziju MSNBC da će “dr. Fauci prvi put imati priliku svjedočiti, a da mu iza leđa ne stoji Donald Trump”.

Dosad je od COVID-a 19 u SAD-u umrlo više od 80.000 ljudi, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Neki stručnjaci ocjenjuju da provedena testiranja u većem dijelu SAD-a nisu dovoljna za sigurno otvaranje, odnosno ukidanje i ublažavanje mjera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Izvor: Agencije