Oglasi

Fauci: Prve vakcine krajem decembra ili početkom januara

Čak i ako vakcina bude efikasna, u zaštiti od korona virusa proći će mnogo vremena dok imunitet ne ojača nacionalno i globalno.
Anthony Fauci: Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo imati u roku od nekoliko sedmicaEPA

Ako sve prođe kako treba, prve doze sigurne i efikasne vakcine protiv korona virusa bit će najvjerovatnije dostupne krajem decembra ili početkom januara za visoko rizične Amerikance, izjavio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Na osnovu sadašnjih projekcija vodećih proizvođača vakcine Moderne i Pfizera, Amerikanci će "vjerovatno tokom decembra saznati hoćemo li ili ne imati sigurnu i efikasnu vakcinu", rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

"Prve privremene rezultate kliničkih pokusa trebali bismo, kako se nadamo, imati već u roku od nekoliko sedmica", dodao je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Obje kompanije, Moderna i Pfizer, počele su završnu fazu kliničkih testova krajem jula, a u oba klinička ispitivanja sudjeluju deseci hiljada ljudi.

Povratak u normalu najranije 2021.

Moderna je u četvrtak objavila da bi sljedećeg mjeseca mogla imati prve privremene rezultate testova, dok je Pfizer, koji je prvobitno trebao privremene rezultate objaviti u oktobru, taj rok sada pomaknuo na kasniji datum, najvjerovatnije odmah nakon američkih predsjedničkih izbora, koji će biti održani 3. novembra.

Rezultate kliničkih ispitivanja morat će pregledati i američka Uprava za hranu i lijekove te Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDCP), koji bi trebao dati preporuke o tome koje bi grupe stanovništva prve trebale biti vakcinisane.

Fauci je rekao da bi to u praksi značilo da bi prve doze vakcine trebali dobiti pojedinci kojima je ona najpotrebnija "do kraja decembra ili početkom januara".

Dodao je da će, čak i ako vakcina bude efikasna, u zaštiti od korona virusa proći mnogo vremena "dok vakcinom potaknut imunitet ne ojača nacionalno i globalno".

Naglasio je da se život neće vratiti u normalu "najmanje do kraja 2021. godine".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.