Fauci očekuje proizvodnju vakcine protiv korone 2021.

Fauci kaže kako nije bilo pritisaka iz Bijele kuće da se vijest o vakcini objavi uoči američkih predsjedničkih izbora 3. novembra (EPA)

Farmaceutska industrija vjerojatno će proizvesti početkom iduće godine desetke miliona vakcine protiv korona virusa, a do kraja 2021. moglo bi biti dostupno milijardu doza, izjavio je u srijedu vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci u intervjuu za Reuters.

Fauci očekuje da će već do kraja ove godine vakcina protiv COVID-a 19 biti dostupna, a pandemija pod kontrolom, prenosi Hina.

Rekao je i kako nije bilo pritisaka iz Bijele kuće da se vijest o vakcini objavi uoči američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, kako bi se povećali izgledi za ponovni izbor  predsjednika Donalda Trumpa.

Utjecaj politike

Regulatori su, kaže, obećali da neće dopustiti da se politika miješa u odobrenje vakcine protiv COVID-a 19 te da će im primarni biti “sigurnost i učinkovitost”.

Ocijenio je i da su neki dijelovi SAD-a dobro spriječili širenje virusa, dok su drugi dijelovi naprosto “zapaljeni”, a različite rezultate objasnio je veličinom i raznolikošću zemlje.

Faucijev intervju za Reuters objavljen je istoga dana kada je Trump rekao u intervjuu za Fox News da virus “odlazi i da će nestati kao što stvari odlaze”.

Izvor: Agencije