Fauci najavljuje povratak sporta, ali bez publike

Niko ne smije na stadione, poručio je Anthony Fauci (EPA)

Povratak sportskih takmičenja u Sjedinjenim Američkim Državama je moguć u ovoj godini, ali uz određena ograničenja te bez prisustva gledatelja na tribinama, tvrdi vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Mogući scenarij za povratak sportista na terene, prvenstveno u američkim profesionalnim ligama, pojasnio je u prvom od tri predviđena nastavka Snapchatove emisije “Sretno Amerika” (Good Luck America), prenosi Hina.

“Niko ne smije na stadione. Sportiste smjestite u velike hotele, gdje god igrali. Moraju biti vrlo dobro nadzirani… i moraju biti testirani svake sedmice, kako ne bi zarazili jedni druge ili nekoga iz kruga svojih porodica”, rekao je član Kriznog štaba Bijele kuće za borbu protiv korona virusa, odgovarajući na pitanje odigravanja skraćene sezone lige u bejzbolu (MLB) i početka takmičenja u ligi američkog nogometa (NFL).

Sve utakmice na jednoj lokaciji?

U nedavno objavljenoj anketi Univerziteta Seton Hall, čak 72 posto građana SAD-a izjasnilo se da ne bi odlazili uživo pratiti sportske događaje sve dok ne bude pronađena vakcina protiv korona virusa, a samo 13 posto ispitanika je izjavilo da bi se posjećivali utakmice kao što su to činili u prošlosti.

Među sportistima prevladava mišljenje da su navijači važan dio utakmica, pogotovo kad je u pitanju američki nogomet, ali je većina spremna igrati i pred praznim tribinama.

Vodstvo MLB-a čak razmatra mogućnost odigravanja svih utakmica na jednoj lokaciji.

Kao kao najveći favorit za takvo rješenje spominje se Arizona, čiji je guverner Doug Ducey u utorak izjavio kako je ova savezna država spremna ugostiti svih 30 ekipa, ako za to budu stvoreni uvjeti.

Komsear MLB-a Rob Manfred kazao je kako se njima ne žuri s početkom nove sezone.

“Jedina stvarna odluka koju smo donijeli je da neće biti povratka na teren dok se zdravstveno stanje ne popravi do te mjere da se osjećamo ugodno, da se utakmice mogu odigravati, a da pritom nije ugrožena sigurnost igrača, naših zaposlenika i navijača te da to neće negativno utjecati na opću zdravstvenu situaciju”, rekao je Manfred.

No, ima mnogo onih koji su nestrpljivi, a među njima je i Fauci.

‘Želim ih ponovo gledati u akciji’

“Mnogi ‘umiru’ za gledanjem utakmica. I ja sam među njima. Živim u Washingtonu, a mi imamo svjetske prvake u Washington Nationalsima. Želim ih ponovo gledati u akciji”, kaže on.

Brzi povratak sportskih takmičenja u SAD-u zagovara i američki predsjednik Donald Trump, koji je u utorak okupio utjecajne ljude iz svijeta sporta, poput komesara NBA lige Adama Silvera, vlasnika Dallas Cowboysa Jerryja Jonesa, vlasnika New England Patriots Roberta Krafta i vlasnika Dallas Mavericksa Marka Cubana, kako bi mu pomogli donijeti plan o pokretanju američke ekonomije teško pogođene pandemijom izazvanom korona virusom.

Mečevi slobodne borbe pod ingerencijom organizacije UFC mogli bi biti prvi sportski događaji na američkom tlu od izbijanja pandemije, a datum prvog takmičenja trebao bi biti 9. maja.

U junu bi se u akciju mogli vratiti i golferi i golferice, a NFL planira početi sezonu prema uobičajenom kalendaru, početkom septembra.

Za sada nije izvjesno kada i u kojem formatu bi mogla biti dovršena prekinuta takmičenja u NBA ligi i Nacionalnoj hokejaškoj ligi (NHL).

Izvor: Agencije