Oglasi

FATF poručio Iranu da iskorijeni finansiranje terorizma

Teheran ima četiri mjeseca da ratificira odluku o pridruživanju globalnoj konvenciji, u suprotnom slijede nove sankcije.
Ako ne ispuni zahtjeve, Iranu prijeti prekid dotoka stranih investicijaEPA/Ilustracija

Međuvladina organizacija FATF (Financial Action Task Force) dala je rok Iranu do februara da iskorijeni finansiranje terorizma ili riskrira još veću ekonomsku izolaciju, prenosi Tanjug.

Ova organizacija, koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, u petak je saopćila da će smjestiti Iran na crnu listu ukoliko ta država ne ispuni deset obećanja koja je iznijela za usvajanje i primjenu zakona protiv finansiranja terorističkih grupa, javio je AP.

Zabrinut zbog ponovnih sankcija koje su mu SAD uveo zbog nuklearnog programa, Iran je ranije ovog mjeseca u Parlamentu glasao za pridruživanje te države globalnoj konvenciji za borbu protiv finansiranja terorizma, ali ratifikacija odluke još nije uslijedila.

'Teheran podržava Hezbollah'

FATF, čije je sjedište u Parizu, pružio je Iranu još četiri mjeseca da to ispuni.

Ukoliko Teheran to ne provede, FATF bi mogao preduzeti određene mjere, poput sprečavanja stranih investicija u Iranu.

Agencija navodi da Iran već dugo pruža podršku libanskom šiitskom pokretu Hezbollah i palestinskim oružanim grupama koje države Zapada vide kao terorističke organizacije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.