Fatah: Razoružavanje Hamasa nije tema dijaloga

O 'oružju otpora' ne može se diskutirati, prioritet ostaje okončanje dugogodišnje blokade Pojasa Gaze (Reuters)

Palestinski pokret Fatah negirao je navode kako je, kao uvjet razgovora o palestinskom pomirenju, postavio razoružavanje Hamasovog vojnog krila, Brigada Qassam.

Osama al-Qawasmi, glasnogovornik Fataha, za Al Jazeeru je kazao kako je “oružje otpora” crvena linija.

Istakavši kako je samo Hamas medijima govorio o pitanju razoružanja, Qawasmi je istakao: “Fatah želi razgovarati s Hamasom o pitanju sigurnosti. Vlada Palestine neće moći djelovati i provoditi svoje projekte i planove o sigurnosti u Pojasu Gaze ukoliko nema osiguranja.”

Prije njegove izjave, visokopozicionirani zvaničnika Hamasa Khalil al-Hayya govorio je na konferenciji za novinare o razgovorima za pomirenje održanim prije nekoliko dana u Kairu.

Na ovom sastanku su bili predstavnici svih 13 palestinskih političkih pokreta, na čelu s Fatahom i Hamasom.

Poziv za izbore

Qawasmi je naveo kako provođenje sporazuma o pomirenju od 12. oktobra u Kairu napreduje polako i da Fatah smatra kako “put ka okončanju podjele, koja je trajala 11 godina, nije posut cvijećem”.

Hayya je naveo kako se o “oružju otpora” ne može diskutirati te da prioritet ostaje okončanje dugogodišnje blokade Pojasa Gaze koju su nametnuli Izrael i Egipat.

On je pozvao i palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prisustvuje mirovnim pregovorima i odredi datum općih izbora, za koje je, kako je Hayya naveo, Hamas spreman u svako doba.

Izvor: Al Jazeera