Farukov sudbonosni penal koji (ni)je mogao spriječiti rat?

U osmini finala Svjetskog prvenstva u nogometu 1990. u Italiji Jugoslavija je u produžecima iz daljnjeg takmičenja eliminirala Španiju rezultatom 2:1; dva gola Dragana Stojkovića Piksija odvela su “plave” među osam najboljih ekipa na planeti.

Četiri dana kasnije, 30. juna, nogometna reprezentacija Jugoslavije odigrala je u Firenci svoju posljednju veliku utakmicu.

Igrali su protiv Argentine, koju je predvodio Diego Armando Maradona. Čuvao ga je Refik Šabanadžović, koji je već u 30. minuti dobio drugi žuti karton, ostavivši jugoslavensku reprezentaciju s igračem manje.

Nakon produžetaka i 120 minuta igre rezultat je ostao 0:0.

Izabranici selektora Ivice Osima imali su priliku izvođenjem penala kvalificirati se u polufinale svjetskog prvenstva. Bio bi to veliki sportski uspjeh za državu koju su već počeli nagrizati ratnohuškački duhovi Miloševićeve Srbije i novoprobuđenih nacionalizama jugoslavenskih republika.

Izvođenje penala počelo je pogotkom Serrizuele i Stojkovićevim udarcem u prečku, potom su golove za Jugoslaviju postigli Prosinečki i Savićević.

Posljednji jugoslavenski penal

U trećoj seriji golman Tomislav Ivković brani penal Maradoni. U četvrtoj seriji Argentinac Troglia pogađa stativu. Jugoslavija je bila nadomak pobjede. Argentinski golman Goicoechea brani šuteve Brnovića i Hadžibegića, nakon čega Dezotti postiže pogodak za konačnu pobjedu Argentinaca 3:2. Hadžibegić postaje tragičar koji ostaje upamćen kao igrač koji nije iskoristio posljednji jugoslavenski penal.

Bio je to oproštaj od Mundijala u Italiji, ali i kraj zajedničke reprezentacije, za koju su s istom strašću igrali najbolji nogometaši iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije. Umjesto slavnih nogometnih imena Jugoslavije na scenu stupaju generali JNA, tenkovi, navijačke horde iz Srbije regrutiraju se u dobrovoljačke odrede smrti, a požar rata zahvata Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu. Jugoslavija nestaje u krvi, zločinima i genocidu.

O penalu koji je izveo Hadžibegić italijanski novinar Gigi Riva napisao je knjigu L'ultimo rigore di Faruk, a 2019. u produkciji Al Jazeere Balkans snimljena je i istoimena dokumentarna priča Posljednji Farukov penal. Autori filma su sportski novinari Edin Isanović i Armin Čolaković.

Izvor: Al Jazeera