FARE prijavio Makedonce za rasizam

Navijači Makedonije rasistički su vrijeđali škotskog igrača Ikechija Anyu, navela je organizacija FARE (AFP)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) pokrenut će istragu protiv Fudbalske federacije Makedonije (FFM) zbog navodnog rasizma na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

“Navijači Makedonije rasistički su vrijeđali škotskog igrača Ikechija Anyu”, a slučaj je FIFA-i prijavila FARE, organizacija koja se bori protiv nasilja i rasizma na utakmicama, prenosi Anadolija.

Utakmica grupe A kvalifikacija za naredni Mundijal između Makedonije i Škotske odigrana je u utorak u Skoplju, kada su gosti sa Otoka slavili trijumf, rezultatom 2:1. Anya je bio strijelac prvog gola za Škote u 60. minuti susreta.

Obje selekcije ispale su iz borbe za plasman na SP. Dva kola uoči kraja kvalifikacija Škoti su četvrti u grupi sa osam bodova, jednim više od pretposljednje, petoplasirane Makedonije. Lider je Belgija sa 22 osvojena boda. Hrvatska je druga sa 17 bodova, Srbija treća sa 11, dok je posljednji Vels sa šest. 

Strožije kazne

FIFA je krajem maja na kongresu na Mauricijusu usvojila nove mjere u borbi protiv rasizma, koje uključuju i oduzimanje bodova, te eliminaciju klubova ili reprezentacija iz natjecanja, prenosi Hina.

Rezolucija je izglasana sa 99 posto glasova od 209 članica FIFA-e, a predviđa da nakon prvog incidenta uslijede upozorenje, novčana kazna ili utakmica na praznom stadionu, dok su sankcije za ponovljeni izgred oduzimanje bodova, isključenje iz natjecanja ili izbacivanje u niži rang.

Donijeta je i odluka da se nogometaši ili službena lica u slučaju rasističkih ispada kažnjavaju s najmanje pet utakmica suspenzije ili zabranom prilaska stadionu.

“Vjerujem kako smo ovom rezolucijom poslali jasnu poruku da je rasizmu na nogometnim stadionima odzvonilo”, kazao je predsjednik FIFA-e Sepp Blatter.

Za novog šefa odreda FIFA-e za borbu protiv rasizma izabran je Jeffrey Webb, koji je bio oduševljen uvođenjem strožijih kazni.

“Nogometna porodica je ujedinjena u vezi s ovim pitanjem. Morali smo poduzeti oštre korake kako bismo uklonili rasizam i diskriminaciju s nogometnih terena”, rekao je Webb.

Izvor: Agencije