FARE: Inkluzija i borba protiv diskriminacije

Proteklih godina aktivnosti u sklopu ovih sedmica akcije održavale su se širom svijeta (Ustupljeno Al Jazeeri)

Međunarodna mreža za inkluziju i borbu protiv diskriminacije u nogometu Fare Network objavila je poziv za dodjelu bespovratnih grantova za oktobarske sedmice akcije „Football People Action Weeks“.

Finansijska sredstva u iznosu do 2.500 eura su dostupna organizacijama koje žele organizirati aktivnosti na lokalnom ili regionalnom nivou, a kojima će se promovirati različitost i društvena inkluzija, kazali su nam iz mreže Fare.

Proteklih godina aktivnosti u sklopu ovih sedmica akcije održavale su se širom svijeta, od Argentine, Brazila, Kameruna, Meksika, Vijetnama, Tajlanda, Amerike, do Južne Afrike i Evrope, a poznate su i po tome što su podržane od strane nekih od najvećih nogometnih imena kao što su Yaya Toure, Iker Casillas, Didier Drogba, Thomas Hitzlsperger, Marco Verratti, Giorgio Chiellini i Edinson Cavani.

„Nogomet je ne samo najpopularniji sport na svijetu već i najglasniji medij putem kojeg možemo poslati važne društvene poruke. Nogomet je igra za sve i kao takav nam i služi da ravnopravnost i inkluziju promoviramo širom svijeta“, kazao je za Al Jazeeru izvršni direktor Fare Networka Piara Powar.

Jasne poruke

Sa više od 150.000 direktno uključenih učesnica i učesnika, te više od 2.000 aktivnosti u više od 60 država, „Football People Action Weeks“ je najveća kampanja ovog tipa u nogometu i daje šansu klubovima, savezima, navijačima i nevladinim organizacijama priliku da zajedno podignu glas za inkluziju i protiv diskriminacije.

Fare Network također raspolaže i sa malim grantovima od 500 eura za društvene događaje kao što su turniri, panel diskusije, radionice i slično, a koje nose jasne poruke na kojima se zasniva ova kampanja. 

Osim finansijske podrške, Fare Network pomaže učesnicama i učesnicima da razviju program, pronađu međunarodne učesnike i unaprijede vidljivost svojih događaja.

„Football People Action Weeks“ će ove godine biti održan od 10. do 24. oktobra, a krajnji rok za apliciranje je 11. avgust 2019. godine.

Aplikacija za male grantove

Aplikacija za velike grantove 

Izvor: Al Jazeera