Oglasi

FARC uklonjen s evropske liste terorista

Kolumbijska grupa FARC uklonjena je s liste terorističkih organizacija nakon što je potpisala mirovni sporazum.
FARC se od 2002. nalazio na evropskoj listi terorističkih organizacijaEPA

Evropska unija (EU) uklonila je grupu Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) s liste terorističkih organizacija.

Virginie Battu, glasnogovornica Evropskog vijeća, kazala je za agenciju Anadolija da je EU uklonila FARC s liste terorista i obustavila markiranje članstva u toj organizaciji.

Dodala je da se EU odlučio na ovaj korak nakon što je potpisan mirovni sporazum u Kolumbiji i nakon što je ta organizacija prestala s nasiljem.

Politička stranka

Neimenovani zvaničnik EU-a kazao je da će u utorak biti objavljena odluka o skidanju FARC-a s evropske liste ličnosti i entiteta čija su imena predmet mjera ograničavanja zbog povezanosti s terorizmom.

Nakon što su potpisali mirovni sporazum i pristali na razoružavanje, pobunjenici su svoj pokret transformisali u političku stranku.

FARC se od 2002. nalazio na terorističkoj listi EU-a.

Vlada Kolumbije i vođe snaga FARC-a potpisali su mirovni sporazum u augustu 2016, što predstavlja historijski sporazum koji je označio kraj unutrašnjih sukoba, koji su trajali pet decenija i oduzeli stotine hiljada života.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.