FARC proglasio jednostrano božićno primirje

Primirje će trajati od 20. novembra do 20. januara sljedeće godine, saopćio je pobunjenički pregovarač Ivan Marquez.

Kolumbija, FARV, Pregovori, Havana
Pregovarači iz redova pobunjenika borave u Havani od prošle sedmice [AFP/Getty]

Ljevičarska pobunjenička grupa FARC proglasila je jednostrano božićno primirje tokom prvog dana mirovnih pregovora s kolumbijskim vlastima na Kubi.

Primirje će trajati od 20. novembra do 20. januara sljedeće godine, saopćio je pobunjenički pregovarač Ivan Marquez.

Delegacija kolumbijske Vlade stigla je u nedjelju navečer u Havanu na mirovne pregovore, dok pregovarači iz redova pobunjenika tu borave od prošle sedmice.

Ovaj sastanak ima za cilj okončanje pedesetogodišnjeg oružanog sukoba u Kolumbiji.

Glavni kolumbijski pregovarač Umberto de la Kalle kazao je pri polasku na put za Havanu da pobunjenici moraju pokazati spremnost za sklapanje konkretnih i realnih sporazuma.

Pregovori su trebali početi u četvrtak, 15. novembra, ali su pomjereni za četiri dana, pošto su obje strane zatražile vrijeme za tehničke pripreme da bi osigurale učešće predstavnika građanskog društva.

Brz i efikasan proces

Mirovni proces zvanično je počeo na ceremoniji u Oslu 18. oktobra.

Pregovori će se fokusirati na agrarnu reformu u Kolumbiji, pošto je to bio glavni razlog za pokretanje pobune početkom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Ostale četiri tačke pregovora su okončanje oružanog konflikta, garancije za rad političke opozicije i učešće građana u političkom životu, suzbijanje krijumčarenja droge i prava žrtava konflikta.

"Ovo će biti brz i efikasan proces i trajat će nekoliko mjeseci, a ne godinama", rekao je De la Kalle, koji je doputovao u Havanu kolumbijskim vojnim avionom s još četiri Vladina pregovarača.

Kolumbijske vlasti očekuju da FARC odustane od oružane borbe i uključi se u politički proces po okončanju pregovora.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.