Oglasi

FAO: 14% hrane izgubi se na putu do trgovine

Smanjenje te brojke povećalo bi globalni privredni rast i produktivnost te doprinijelo borbi protiv gladi u svijetu, tvrdi Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu
FAO je 2011. objavio da se gotovo trećina svjetske hrane izgubi ili završi na otpadu svake godineEPA - Ilustracija

Gotovo 14% hrane proizvedene u svijetu izgubi se prije nego što stigne do maloprodaje, objavila je u ponedjeljak Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Agencija navodi da bi smanjenje te brojke povećalo globalni privredni rast i produktivnost te doprinijelo borbi protiv gladi u svijetu i smanjenju emisija stakleničkih plinova, prenosi Hina.

"Često se pitam kako možemo dozvoliti da se hrana baca kad više od 820 miliona ljudi u svijetu i dalje svakog dana gladuje?", ističe u izvještaju glavni direktor FAO-a Qu Dongyu.

Teško do rješavanja problema

FAO pravi razliku između "gubitka" hrane, termina koji se odnosi na hranu koja se izgubi nakon žetve ili u prevozu do trgovina, i hrane koja završava kao "otpad", odnosno neprodane hrane koju bacaju supermarketi ili potrošači koji je ne potroše.

FAO je 2011. objavio da se gotovo trećina svjetske hrane izgubi ili završi na otpadu svake godine, a u najnovijem izvještaju ističe da je to bila "vrlo gruba" procjena.

Agencija navodi da će procjenu količine hrane koja završava kao "otpad" u svijetu objaviti kasnije.

FAO ističe da je rješavanje tog problema vrlo teško, a njegova potpuna eliminacija možda i nije realna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.