Falsifikatorima 400 milijardi eura godišnje

Falsifikatorski 'posao' je povezan s lokalnim uličnim bandama i međunarodnim organiziranim kriminalom (AFP)

Falsifikati skupocjenih tašni, odjeće i lijekova predstavljaju veći “biznis” čak i od trgovine drogom, budući da ovaj nelegalni posao na globalnom nivou donosi oko 400 milijardi eura profita godišnje, upozoravaju kriminolozi.

Kupovinom falsificirane robe potrošači doprinose finansiranju i drugih kriminalnih djela.

Veliki broj falsifikata iz država na obodu Tihog okeana u SAD-u dolazi preko Los Angelesa.

Potrošači koji tragaju za jeftinim stvarima dolaze u centar ovog grada gdje se nalazi pravi raj za kupce, ali i veliki broj falsificiranih stvari.

Sada je falsifikatorima nešto teže, jer su policijske racije u prodavnicama koje nude falsificiranu robu poznatih kreatora sve češće, zbog čega su i prodavači mnogo oprezniji, pišu mediji.

Kriminolozi navode da problem nije ograničen samo na centar Los Angelesa ili SAD-a, a prema globalnim procjenama, 10 posto proizvoda u svijetu je falsificirano.

Kupovina na internetu

Falsifikatorski “posao” je povezan i s lokalnim uličnim bandama i međunarodnim organiziranim kriminalom.

Istražioci u SAD-u navode da veliki broj falsificiranih i čak ukradenih skupocjenih stvari potiče iz Kine te da su prokrijumčareni u brodskim kontejnerima.

Inspektori upozoravaju da se i na internetu može kupovati falsificirana roba, ali da se na taj način također prikupljaju lične informacije kupaca, kao što je broj kreditne kartice i adresa.

Pojedini proizvodi mogu čak biti zdravstveno štetni, kao naprimjer falsificirane cigarete, jer neke od njih u svom sastavu sadrže i fekalije, prenose mediji.

Izvor: Agencije