Falluja: ISIL ubio civile koji su bježali

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) ubili su najmanje osamnaestero članova dvije porodice koji su pokušavali pobjeći iz Falluje, uporišta te grupe u centralnom Iraku, rekli su u nedjelju vojni dužnosnik i rodbina.

ISIL koristi civile kao živi štit u odbrani svog uporišta od ofanzive iračkih snaga koja je počela 23. maja.

U petak, dok su “stanovnici bježali (…) DAESH je zapucao prema njima ubivši 18 osoba i ranivši desetke njih”, rekao je za AFP visoki dužnosnik centra za združene operacije koji je htio ostati anoniman, koristeći se arapskom kraticom za ISIL.

Nekima od njih vojska je pružila pomoć, dodao je.

Kako navode humanitarne organizacije, samo je manji broj civila uspio izaći iz središta Falluje. Većina od 24.000 ljudi koji su od početka operacije pobjegli pred borcima ISIL-a živjeli su u prigradskim naseljima.

‘Siguran izlaz’

Iračka vojska je ranije navela da je omogućila prvi “relativno siguran” izlaz za civile koji pokušavaju napustiti Falluju.

Iračke snage i šiitske milicije pokušavaju osloboditi grad koji borci Islamske države Irak i Levant kontroliraju skoro godinu dana. Iako su napredovali, imaju velike žrtve, a takozvani “sigurni izlaz” pokazao se opasnim za mnoge.

Na prvoj liniji fronta u borbi za Falluju se umjesto iračke vojske nalaze šiitske milicije. Brigada Bedr vodi glavnu riječ

Oklopna vozila i hiljade boraca nalaze se na istočnom prilazu gradu, koji je pod kontrolom ISIL-a već gotovo godinu dana.

Iračka vlada je obećala da će borbe za oslobađanje Falluje voditi vojska, kako bi ublažili strah lokalnog sunitskog stanovništva, koje je u više navrata bilo na meti šiitskih milicija.

Čini se da je obećanje prekršeno.

Civili u gradu

Stanovnici koji su uspjeli da pobjegnu od ISIL-a navode da su ih naoružane šiitske grupe mučile na izlazima iz grada.

U međuvremenu, irački ministar odbrane insistira da njegove snage čine sve što mogu da zaštite civile blokirane u tom gradu.

“Glavna prepreka i izazov s kojim se sada suočavamo su civili koji su blokirani borbama. Dok napreduju, naše snage sigurnosti pokušavaju zaštititi civile. O tome sam razgovarao sa zapovjednicima na terenu. Naš cilj je oslobađanje Falluje i zaštita civila”, istakao je irački ministar odbrane Khaled al-Obeidi.

Subota je bila naročito krvav dan za iračke snage. Najmanje 30 vojnika je ubijeno. Ali i oni su uspjeli da nanesu gubitke ISIL-u, čijih je 12 boraca ubijeno u helikopterskim napadima.

Zapadno od Falluje, sunitski plemenski borci napreduju u ofanzivi. Uspjeli su da oslobode nekoliko predgrađa i ISIL-ove borce potisnu ka centru grada.

U međuvremenu, oni koji su u mogućnosti nose sve što mogu ponijeti i bježe na sigurno. Procjenjuje se da je još 90 hiljada stanovnika i dalje blokirano u tom gradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije