Fajon: Progresivci iz EP-a za rezoluciju o Srebrenici

Prijedlog rezolucije o Srebrenici podnio je Ivan Jakovčić (EPA)

Potpredsjednica stranke socijalista i progresivaca u Evropskom parlamentu i slovenska političarka, Tanja Fajon, izjavila je da njena zastupnička grupa podržava Prijedlog rezolucije o Srebrenici.

“Mi progresivci podržavamo rezoluciju”, napisala je Fajon na svom Twitter profilu, prenosi Anadolija.

Prijedlog rezolucije o Srebrenici u kojem se odaje počast žrtvama, a od evropskih institucija zahtijeva da poduzmu sve da se genocid ne ponovi, podnio je zastupnik Ivan Jakovčić iz grupe liberala.

Osim toga, od Evropskog vijeća i Evropske komisije se traži da na 20. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici uputi jasnu poruku svim državama regije Zapadnog Balkana da imaju evropsku perspektivu.

Jakovčićev prijedlog da se Nacrt rezolucije uvrsti na dnevni red plenarnog zasjedanja EP-a, koje će se održati od 7. do 9. jula u Strazburu, prihvatile su sve zastupničke grupe na sastanku Predsjedništva EP-a prije dva dana.

Formalno glasanje

O njemu će se još jednom formalno glasati sedam dana prije same sjednice.

U međuvremenu, Beogradski list Danas prenio je navode izvora iz Evropskog parlamenta da će EP, kako kažu, povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasjedanja u julu uvrsti Prijedlog rezolucije o Srebrenici, jer je preovladao stav da bi takva rezolucija “bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu”.

Izvori iz Evropskog parlamenta rekli su listu da “niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni kada je donijeta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme”, prenosi Srna.

“Procijenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bila ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban”, ističu sagovornici lista.

Izvor: Al Jazeera i agencije