Fajon: Korona virus nije izgovor za zaključavanje demokratije

Fajon je kazala da je za borbu protiv COVID-19 Evropska unija dosad Srbiji rasporedila gotovo devet miliona eura (EPA)

Zastupnica socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je za beogradski Danas da korona virus nije izgovor za “zaključavanje” demokratije  i da nijednoj vladi ne može biti dozvoljeno da nameće neograničene moći.

“Budući da su mnoge vlade proglasila vanredno stanje kako bi se efikasno izborile sa istinskom prijetnjom koja dolazi od korona virusa, potrebno je da se postaramo da taj odgovor bude uravnotežen i proporcionalan”, rekla je za Fajon, koja je i predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, prenosi Beta.

Kako je navela, povjerenica Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson je u razgovoru sa njom “upozorila da potpuno zatvaranje granica Srbije predstavlja veliki problem, naročito za građane Srbije kojima treba omogućiti da se sigurno vrate kući”.

“Potrebno je, također, da zaštitimo lance snabdijevanja i dozvolimo putovanja ‘bazičnim radnicima’, kao i transport”, rekla je Fajon.

Uspjeh Kine

Ona je rekla i da je Kina očigledno bila prilično uspješna u ograničavanju, čak, i u zaustavljanju širenja virusa. “Zato, toplo pozdravljamo njihovu (recipročnu) pomoć, ne samo Srbiji, već i nekim članicama EU-a”.

Kako je navela, a imajući u vidu dosadašnje odnose Beograda i Pekinga, pomoć iz Kine nije iznanađenje.

“Ipak, ne treba zaboraviti da EU sa državama članicama ostaje najveći donator Srbije i da Srbija prima najviše donacija na Zapadnom Balkanu. Gotovo 200 miliona eura donirano je Srbiji da unaprijedi zdravstveni sistem u prethodne dvije decenije, a vrijednost kredita je čak i veća”, rekla je Fajon.

Dodala je i da je za borbu protiv COVID-19 Evropska unija dosad Srbiji rasporedila gotovo devet miliona eura.

Izvor: Agencije