Fajon: Francuska je uzela cijelu EU kao svog taoca

Fajon je kazala da je za borbu protiv COVID-19 Evropska unija dosad Srbiji rasporedila gotovo devet miliona eura (EPA)

Francuska je uzela cijelu Evropsku uniju (EU) kao svog taoca, kaže u intervjuu za Radio Sarajevo Tanja Fajon, dugogodišnja zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) iz Slovenije i predsjednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, a prenosi Tanjug.

Fajon je otvoreno govorila o evropskoj budućnosti Balkana, zastojima na tom putu, izazovima jačanja utjecaja Rusije, Kine, Turske, kao i hrvatskom predsjedavanju EU-a.

Povodom nedavne odluke u vezi sa slučajem Albanije i Sjeverne Makedonije rekla je da to nije slavan trenutak za EU i da se ona već nekoliko puta žalila zbog neotvaranja pregovora s tim zemljama.

“Francuska je uzela cijelu Uniju kao svog taoca”, rekla je, dodajući da je sada na testu posvećenost EU-a evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, pa da, osim Francuske, kad je riječ o nekim drugim balkanskim zemljama, tu imamo i Holandiju, Dansku, Njemačku i da se ta atmosfera nekako mijenja.

Naglasila je da evropske integracije zemalja zapadnog Balkana jesu i ostaju važna strateška politika u “našem zajedničkom interesu”.

Posljedice odluke

Odgovarajući na pitanje novinara otvara li se time prostor zemljama poput Rusije, Turske, Kine za popunjavanje vakuuma i u geopolitičkom smislu, kao i vidi li EU interese takvih faktora, Fajon je rekla da ih sigurno vidi.

“Sad smo u situaciji kad još čekamo novu Evropsku komisiju. Mi smo, naravno, bili veoma jasni da odgovornost za nedonošenje pozitivne odluke nije na zemljama koje su se s pravom nadale u pozitivan ishod. One su ispunile ono što su obećale. Unija je ta koja nije ostvarila obećanje dato zbog unutrašnjih pitanja. To škodi kredibilitetu Unije, ne samo na Zapadnom Balkanu nego i šire”, rekla je.

Podsjetila je da je nedavno u Evropskom parlamentu usvojena Rezolucija u kojoj stoji da je, naravno, cijeli Zapadni Balkan dio Evrope, da je uvijek bio i uvijek će biti.

Upitana šta očekuje od hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom, rekla je da će Hrvatska preuzeti veliku odgovornost, s obzirom na to da će prvi put biti na čelu EU-a.

“Očekujem da će preuzeti tu odgovornost odgovorno i biti veliki prijatelj svih zemalja regije, naročito Bosne i Hercegovine, jer imaju veliko iskustvo i mogu pomoći toj zemlji na tom putu. To je sve što očekujem”, rekla je, dodajući da se nada da će ispuniti ta očekivanja, koja nisu samo njena nego i očekivanja mnogih u Briselu.

Izvor: Agencije