Fahrudin Radončić lišen slobode po nalogu Tužiteljstva BiH

Postupajući po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) lišili su u ponedjeljak poslije podne slobode Fahrudina Radončića, lidera bh. Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

“Navedeni osumnjičeni pod istragom je i osumnjičen je za krivično djelo ometanja rada pravosuđa (Član 241. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine)”, piše u saopćenju Tužiteljstva.

Radončić je priveden “u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade”, a kako pišu bh. mediji, njegov advokat Dragan Barbarić kazao je da će lider SBB-a do sutra (utorak), tačnije do 14:30 sati, biti u prostorijama SIPA-e, gdje će biti ispitan, te će biti predat Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Pretresi na više lokacija

“Nakon ovoga vjerojatno ide prijedlog tužitelja za pritvor, ili neće biti tog prijedloga, to stvarno ne znam. Uglavnom, sutra će te neke radnje biti završene”, kazao je Barbarić za Klix.ba

Kako je saopćila SIPA, Radončić je priveden na području Hadžića. 

“Prema nezvaničnim informacijama, Radončić je lišen slobode kada se iz Hercegovine vraćao prema Sarajevu, navodno na naplatnim kućicama na autoputu”, javlja reporter Boris Gagić, koji se nalazi ispred sjedišta SIPA-e.

Uporedo s lišavanjem slobode, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, vrše se pretresi na nekoliko lokacija.

Jedna od njih je i Avaz Twist Tower, odnosno prostorije Dnevnog avaza. Pripadnici SIPA-e su izvršili i pretres Radončićevog stana. 


Foto: Anadolija 

“U toku su pretresi objekata na tri lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine”, saopćeno je ranije iz SIPA-e.

Dnevni avaz: ‘Pritisak na slobodu medija’

Urednički kolegij Dnevnog avaza objavio je saopćenje u kojem navodi da su službenici SIPA-e izvršili nešto prije 15:00 sati upad u prostorije redakcije.

“Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji Dnevnog avaza, pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima”, navodi se.

Kako se dodaje, radi se o pokušaju “notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije”.

SBB je saopćio da “najoštrije osuđuje besprizornu zloupotrebu pravne države od strane pojedinaca iz pravosudne mafije.”

“Privođenje predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića je krajnje neprimjerena demonstracija sile i dosad nezabilježenog načina pokušaja eliminacije političkih protivnika od strane porodično – kriminalnih klanova i odmetnutih centara moći. SBB je potpuno uvjeren da je predsjednik Fahrudin Radončić apsolutno nevin te da je riječ o besprizornoj političkoj montaži koja za cilj ima destabilizaciju bošnjačkog političkog faktora a time i destabilizaciju Bosne i Hercegovine”, navodi se. 

U pritvoru Bakir Dautbašić

Prije dvije sedmice privedeni su i Bakir Dautbašić iz i Bilsena Šahman, članovi SBB-a, zbog navodnog ometanja istrage u slučaju Nasera Kelmendija, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, a kojeg javnost godinama dovodi u vezu s Radončićem.

Tužilac Božo Mihajlović rekao je da je svjedokinja Azra Sarić, u predmetu koji se vodi protiv Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića, izjavila da su Dautbašić i Šahman na nju vršili pritisak da u svom iskazu ne spominje Fahrudina Radončića.

Sud Bosne i Hercegovine odredio im je jednomjesečni pritvor, a Dautbašić je suspendiran sa pozicije sekretara Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

SBB ga je ipak kandidirao za poziciju ministra transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije