Fadil donosi hranu 92-godišnjoj Vladici, jedinoj stanovnici sela

Put koji vodi do napuštenog sela Vagneš na istoku Kosova već dugo koristi jedino Fadil Rama. Iz obližnjeg sela Strazovce dolazi dva puta sedmično, kako bi pomogao nemoćnoj 92-godišnjoj ženi srpske nacionalnosti koja je u Vagnešu ostala sama.   

Narušeni međuetnički odnosi i predrasude nisu ovog Albanca spriječili da joj pruži neophodnu pomoć.

“Idem kod jedne stare žene srpske nacionalnosti koja se zove Vladica da joj odnesemo hranu”, kaže za Al Jazeeru. 

Selo je pusto, trava je izrasla na seoskim putevima, a osim Vladice Dičić niko drugi ne živi u tom mjestu već dugo vremena. 

Fadil je posljednji put bio kod nje prije tri dana. Na ulazu u kuću strahuje od najgoreg, a nada se najboljem.       

“Bog da mu pomogne, dođe mi. Neću da ga odvojim od sinova, sinovi su mi Đoka i Slobodan, a ti si mi treći. Vidiš kod Boga ti si mi treći. Sve mi ti vodiš. Dane je otišao već prije dugo vremena u Kamenicu, Đoka u Srbiju. Sve ti”, kaže Vladica.  

Najviše nedostaje društvo

Opština Kamenica porodici je osigurala smještaj u gradu. 

Sin je sa bolesnom suprugom otišao, ali Vladica nije htjela da ostavi kuću gdje je provela život. Tako je ostala sama u selu. 

Ono što joj najviše nedostaje je društvo pa su zato rastanci uvijek teški.    

“Evo i ja idem, ali ja ću da dođem opet, doviđenja. Nemoj da plačeš, ja ću da dođem, za ništa ne boj se”, kaže joj Fadil dok je ostavlja u suzama. 

Za tri dana on će se ponovo vratiti u ovo napušteno selo, a u međuvremenu Vladica se nada da neće ostati potpuno zaboravljena i da će neko ponovo pokucati na njena vrata. 

Izvor: Al Jazeera