Oglasi

Facebooku pet milijardi dolara kazne zbog kršenja privatnosti korisnika

Neki članovi Kongresa rekli su da je kazna premala, s obzirom da je mreža 2018. godine imala 55,8 milijardi dolara prihoda i 22 milijarde dolara profita.
Facebook se suočava i s mogućim antimonopolističkim istragamaEPA

Facebook će platiti rekordnih pet milijardi dolara, prema nagodbi s vladom koja je istraživala kako se internetski div odnosio prema osobnim podacima korisnika i morat će izmijeniti svoju politiku prema privatnosti, objavila je u srijedu američka Savezna komisija za trgovinu - FTC.

Komisija je s tri glasa za i dva protiv prihvatila nagodbu, koju još treba potvrditi sud.

Demokrati kažu da nagodba nije otišla dovoljno daleko i da je tehnološkog giganta trebalo oštrije kazniti.

"Unatoč tome što je više puta obećao milijardama svojih korisnika da će uvesti kontrolu nad tim kako se dijele njihovi osobni podaci, Facebook im nije dao izbora", rekao je čelnik FTC-a, republikanac Joe Simons.

Prihodi veći od očekivanih

No, član ove komisije, demokrat Rohit Chopra, smatra da je kazna dala "imunitet" direktorima Facebooka i "nije popravila bit problema koji su doveli do kršenja".

Facebook nije želio komentirati objavu kazne.

FTC je istraživao optužbe da je Facebook dijelio informacije o sedam milijuna svojih korisnika s britanskom konzultantskom tvrtkom Cambridge Analyticom.

Neki članovi Kongresa rekli su da je kazna od pet milijardi dolara premala, s obzirom da je Facebook 2018. godine imao 55,8 milijardi dolara prihoda i 22,1 milijardu dolara profita.

Republikanska senatorica Marsha Blackburn rekla je prošli tjedan da bi kazna trebala iznositi 50 milijardi dolara.

Iako nagodba rješava najveću regulatornu glavobolju za Facebook, tvrtka iz Silicijske doline još se uvijek suočava s mogućim antimonopolističkim istragama, jer su FTC i Ministarstvo pravosuđa pokrenuli široku istragu o postojanju monopola najvećih američkih telekomunikacijskih tvrtki.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i drugi također javno kritiziraju Facebook zbog planirane kriptovalute "Libra" i njezina utjecaja na privatnost i pranje novca.

Prijestupi s tvrtkom Cambridge Analyticom, kao i kritike zbog govora mržnje i dezinformiranja na Facebooku naveli su demokratsku predsjedničku kandidatkinju, senatoricu Elizabeth Warren, i suosnivača Facebooka Chrisa Hughesa da od vlade zatraže da prisili Facebook na prodaju Instagrama, koji je kupio 2012. godine, i WhatsAppa, koji je stekao 2014. godine.

Međutim, temeljno poduzeće tvrtke pokazalo se otpornim i Facebook je u posljednja dva kvartala imao veće prihode od očekivanih.

Ciljano političko oglašavanje

Velika Britanija je u listopadu 2018. godine kaznila Facebook s 500.000 funti zbog uloge u skandalu koji je izbio zbog krađe osobnih podataka u koji je bila upletena britanska tvrtka za politički konzalting Cambridge Analytica.

Bila je to maksimalna kazna po starim pravilima o zaštiti podataka, koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona - GDPR, u svibnju prošle godine.

Istraživač Aleksandar Kogan i njegova tvrtka GSR koristila je test osobnosti za prikupljanje podataka na Facebooku gotovo 87 milijuna ljudi.

Neke od tih podataka podijelio je s tvrtkom Cambridge Analyticom, koja ih je iskoristila za ciljano političko oglašavanje u SAD-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.