Facebookova zabrana za britanske desničare

Među izbačenim sa Facebooka je i bivši lider BNP-a Nick Griffin (AP)

Facebook je za stalno blokirao profile nekoliko britanskih ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca, jer su promovirali mržnju i nasilje.

Britanska nacionalna partija – BNP, Engleska odbrambena liga, Nacionalni Front i Britanija Prva uklonjeni su sa ove društvene mreže na internetu, kao i sa platforme za razmjenu fotografija Instagram, koja je u vlasništvu Facebooka.

Istaknuti članovi navedenih grupa su, također, izbačeni, uključujući bivšeg lidera BNP-a Nicka Griffina i lidere Britanija Prva Paula Goldinga i Jaydu Fransen.

“Nema mjesta na Facebooku za pojedince i organizacije koji šire mržnju, napadaju ili pozivaju na isključenje drugih na osnovu njihovog identiteta. Izbacujemo i blokiramo one koji promoviraju nasilne i mrzilačke misije ili su dio mržnje i nasilja”, naveli su iz Facebooka.

Zabrana za bjelački nacionalizam

Tehnološki gigant je objavio kako će, također, zabraniti sadržaj koji “izražava slavlje i podršku” navedenim pojedincima i grupama.

Ovaj potez se desio dva mjeseca nakon što je Facebook označio britanskog desničara Tommyja Robinsona (Stephen Yaxley-Lennon) kao “opasnog pojedinca” i obrisao njegove profile.

U martu je ova kompanija zabranila isticanje, podršku i predstavljanje bjelačkog nacionalizma na svojim društvenim mrežama.

Izvor: Agencije