Oglasi

Facebookova zabrana za britanske desničare

Nema mjesta na na ovoj društvenoj mreži za pojedince i organizacije koji šire mržnju, naveli iz tehnološkog diva.
Među izbačenim sa Facebooka je i bivši lider BNP-a Nick Griffin AP

Facebook je za stalno blokirao profile nekoliko britanskih ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca, jer su promovirali mržnju i nasilje.

Britanska nacionalna partija - BNP, Engleska odbrambena liga, Nacionalni Front i Britanija Prva uklonjeni su sa ove društvene mreže na internetu, kao i sa platforme za razmjenu fotografija Instagram, koja je u vlasništvu Facebooka.

Istaknuti članovi navedenih grupa su, također, izbačeni, uključujući bivšeg lidera BNP-a Nicka Griffina i lidere Britanija Prva Paula Goldinga i Jaydu Fransen.

"Nema mjesta na Facebooku za pojedince i organizacije koji šire mržnju, napadaju ili pozivaju na isključenje drugih na osnovu njihovog identiteta. Izbacujemo i blokiramo one koji promoviraju nasilne i mrzilačke misije ili su dio mržnje i nasilja", naveli su iz Facebooka.

Zabrana za bjelački nacionalizam

Tehnološki gigant je objavio kako će, također, zabraniti sadržaj koji "izražava slavlje i podršku" navedenim pojedincima i grupama.

Ovaj potez se desio dva mjeseca nakon što je Facebook označio britanskog desničara Tommyja Robinsona (Stephen Yaxley-Lennon) kao "opasnog pojedinca" i obrisao njegove profile.

U martu je ova kompanija zabranila isticanje, podršku i predstavljanje bjelačkog nacionalizma na svojim društvenim mrežama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.