Oglasi

Facebookova libra okupila 21 kompaniju

Kriptovaluta američke društvene mreže nailazi na brojne probleme, od odustajanja kompanija do najava blokada.
Članice osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand PerezEPA - Ilustracija

Projekat izdavanja libre, digitalne valute američke društvene mreže Facebook, okupio je 21 kompaniju, uključujući Uber i Spotify, pokazuje povelja o osnivanju Libra Association, objavljena nakon prvog sastanka u Ženevi, prenosi agencija Tanjug.

Članice osnivači zvanično su potpisale povelju o libri, objavio je glavni direktor udruženja Bertrand Perez.

"Sada imamo potpunu garanciju o njihovom angažmanu, tako da imamo povjerenja u projekt", dodao je.

U septembru su izrazili nadu da će broj kompanija učesnica porasti s početnih 28 na "nešto više od 100", prenosi Tanjug pozivajući se na Seebiz.

Umjesto toga lista se smanjila nakon što je nekoliko kompanija uzmaklo pred učestalim kritikama regulatora iz svih dijelova svijeta.

Tako su kartične kuće Visa i Mastercard, internetska trgovina eBay i kompanija za digitalno plaćanje Stripe krajem prošle sedmice objavile da odustaju od članstva u Libra Associationu, a desetak dana ranije iz projekta se povukla i kompanija za digitalno plaćanje PayPal.

Upozorenja regulatora

Kompanije su se pokolebale nakon učestalih upozorenja regulatora na prijetnje koje sa sobom donose digitalne valute, uključujući probleme vezane za zaštitu podataka i transakcija, pranje novca i stabilnost finansijskog sistema.

Tako su Francuska i Njemačka najavile blokadu libre u Evropi, predlažući umjesto toga izdavanje javne kriptovalute kojim bi upravljale centralne banke.

Radna grupa G7 upozorila je da bi "globalne stabilne digitalne valute pokrivene imovinom", poput eura i dolara, mogle zadati probleme centralnim bankama pri utvrđivanju kamatnih stopa.

Perez je, pak, naznačio da bi datum izdavanja libre mogao biti pomjeren u odnosu na zacrtanu sredinu 2020.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.