Facebook zbog propisa najavljuje mogućnost odlaska iz Evrope

Facebook, kako je istakla, ne prijeti povlačenjem iz Evrope, poručuju iz kompanije (EPA)

Američki Facebook upozorio je da bi mogao da se povuče iz Evrope, ako irski povjerenik za zaštitu podataka sprovede zabranu razmjene podataka sa SAD-om, prenosi Tanjug.

Irski povjerenik je najavio mogućnost donošenja takve odluke nakon što je u julu Evropski sud pravde utvrdio da nema dovoljne zaštite od pristupa američkih obavještajnih agencija podacima na Facebooku.

Glavni saradnik Facebooka napisao je u sudskom spisu u Dublinu da bi sprovođenje zabrane kompaniju onesposobilo za rad, prenosi britanski Guardian.

“U slučaju da Facebook podleže potpunoj obustavi prenosa podataka korisnika u SAD-u, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogao da nastavi da pruža usluge Instagrama u EU”, saopštila je predstavnica Facebooka Yvonne Cunnane.

Preduzeća koja se oslanjaju na prijenos podataka

Facebook, kako je istakla, ne prijeti povlačenjem iz Evrope, već jednostavno iznosi mišljenja na osnovu realne situacije.

Pravni dokumenti podnijeti irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu realnost o tome da se Facebook i mnoga druga preduzeća, organizacije i pružaoci usluga, oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a, navela je Cunnane.

“Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prenosa podataka, štetiće ekonomiji i kočiti rast preduzeća zasnovanog na podacima u EU”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije