Facebook zabranio bjelački separatizam i diskriminaciju

Facebook
Utrka za pažnju na društvenim mrežama posljednjih godina ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, posebno adolescenata (AP)

Facebook je zabranio veličanje, podržavanje i zastupanje bjelačkog nacionalizma i bjelačkog separatizma na svojim platformama, pojačavši napore u borbi protiv govora mržnje, prenosi Reuters.

Nova politika na snagu stupa sljedeći tjedan, objavila je društvena mreža u blogu na adresi https://newsroom.fb.com/news/2019/03/standing-against-hate.

U priopćenju Facebooka navodi se da će spriječiti sve poruke, fotografije i druge sadržaje koji se dijele putem te društvene mreže, a koji se odnose na bijeli nacionalizam, supremaciju i diskriminaciju.

Facebook, Twitter i YouTube pod pritiskom su da uklone sadržaje s bjelačkim rasizmom i neonacizmom sa svojih platformi.

Kao odgovor, Facebook je pojačao nadzor sadržaja i ukinuo stranice koje se koriste za promicanje i organizaciju skupova bjelačkih rasističkih skupina.

Nulta tolerancija

“Tijekom protekla tri mjeseca razgovori s članovima civilnog društva i stručnjacima za međurasne odnose širom svijeta potvrdili su nam da bjelački nacionalizam i separatizam ne može biti odvojen od bjelačkog rasizma i organiziranih skupina koje zagovaraju mržnju”, objavila je kompanija.

“Nećemo tolerirati veličanje niti potporu bjelačkog nacionalizma i separatizma”, dodaje se.

Facebook je također naveo da će ljude koji pretražuju pojmove vezane uz bjelački rasizam početi povezivati s organizacijom Life After Hate, koja pomaže ljudima da napuste skupine koje zagovaraju mržnju.

Facebook je ranije bio meta kritika zbog nereagiranja na poruke i sadržaje koje objavljuju bijeli rasisti.

Izvor: Agencije